ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωνσταντίνος Κοντσιώτης M.Sc. Φυσικός του Γ.Ε.Λ. Φαλάνης, Αιρετό μέλος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Νομού Λάρισας
Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ένας ζωντανός οργανισμός του οποίου οι συνθήκες και οι ανάγκες συνεχώς μεταβάλλονται. Συνάδελφοι επιστρέφουν από μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, άλλοι φεύγουν με αναρρωτική άδεια, υπάρχει δηλαδή μια κινητικότητα και τα κενά που προκύπτουν πρέπει να καλυφθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο νομό υπηρετούμε πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.
Συνεπώς, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί αυτό που ισχυρίζονται οι αιρετοί εκπρόσωποι του «Μετώπου Ανατροπής» για «τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις συναδέλφων στο μέσον της σχολικής χρονιάς». Μετακινήσεις γίνονται επίσης όταν σύμφωνα με το νόμο αλλάζει το υποχρεωτικό ωράριο κάποιου συναδέλφου και δε μπορεί να καλυφθεί από την ίδια σχολική μονάδα. Το ζητούμενο είναι η κάλυψη των κενών που προκύπτουν να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και προς το συμφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών.
Θαυμάστε τη θέση του αιρετού του «Μετώπου Ανατροπής» όταν ήρθε το θέμα στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. να καλύψουμε 4 ώρες φιλολογικές σε Λύκειο του νομού λόγω μείωσης του ωραρίου της συναδέλφου κλάδου ΠΕ02, η οποία έγινε Υποδιευθύντρια.
Η πρόταση της Διοίκησης ήταν να καλυφθούν οι 4 ώρες από 2 θεολόγους (2 ώρες ο καθένας). Αυτό προϋπόθετε να γίνει ανακατανομή των ωρών μεταξύ των φιλολόγων του σχολείου, ώστε στο τέλος να περισσέψουν οι ώρες για συγκεκριμένο μάθημα που θα διδάσκουν με 2η ανάθεση οι θεολόγοι. Αυτό σημαίνει αλλαγή μαθημάτων μεταξύ των φιλολόγων στο μέσον της σχολικής χρονιάς με ό,τι συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Επεσήμανα στο Συμβούλιο ότι μπορούσαμε να καλύψουμε τις 4 ώρες τοποθετώντας έναν φιλόλογο, αφού υπήρχε αυτή η δυνατότητα.
Η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν ότι μπορεί να χρειαστεί αργότερα φιλόλογος και προχώρησαν στην υιοθέτηση της πρότασης της Διοίκησης με μειοψηφία δική μου. Στο επόμενο Συμβούλιο υπήρχε ένσταση από τη μια θεολόγο με το επιχείρημα ότι δεν είχαν καλύψει όλοι οι φιλόλογοι το ωράριο τους άρα κακώς τοποθετήθηκε εκείνη. Η εισήγηση του Δ/ντή ήταν να γίνει δεκτή η ένστασή της. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο αιρετός του «Μετώπου Ανατροπής», όπως φυσικά και εγώ, αφού η μειοψηφούσα άποψή μου στο προηγούμενο συμβούλιο έγινε πλέον πλειοψηφούσα.
Ρωτάω λοιπόν τι μεσολάβησε; Μήπως είδε το «φως το αληθινό», μήπως υιοθετεί άκριτα τις εισηγήσεις της Διοίκησης ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Φυσικά και χαίρομαι που έστω και με «διαφορά φάσης» υιοθετούν την άποψή μου, αναγνωρίζοντας το λάθος τους, αλλά δεν μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές των πάντων και τους θεματοφύλακες. Πόσο μάλλον να συντηρούν τα μυθεύματα περί της μη υιοθέτησης των θέσεων του κλάδου από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ν. Λάρισας. «Καλό το παραμύθι τους αλλά δεν έχει δράκο».
Για το θέμα της διευθύντριας του 5ου Γυμνασίου έκανα πρόταση στο Συμβούλιο για να την καλέσουμε να μας δώσει διευκρινήσεις για το εξής θέμα:
Με απόφασή μας τοποθετήσαμε συνάδελφο ΠΕ03 στο σχολείο της και όπως πληροφορήθηκα δεν του επέτρεψε να υπογράψει Πράξη Ανάληψης υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι θα άλλαζε η τοποθέτησή του στο επόμενο Συμβούλιο όπως και τελικά έγινε. Η πρότασή μου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο με το σκεπτικό, άκουσον-άκουσον, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Π.Υ.Σ.Δ.Ε.. Τελικά ποιος κάνει τις τοποθετήσεις, το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ή ο κάθε Δ/ντής; Για μένα είναι θέμα ηθικής τάξης και αξιοπρέπειας αφού «όταν με φτύνουν δε θεωρώ ότι ψιχαλίζει». Στο νου μου ήρθαν τα λόγια του μεγάλου Έλληνα πολιτικού: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»
Θεωρώ ότι η υπεράσπιση της νομιμότητας και του κάθε συναδέλφου χωριστά είναι καθήκον και υποχρέωσή μου. Όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας και όχι από τα μεγάλα λόγια.