ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Δήλωση του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, Βουλευτή Λάρισα με το ΠΟΤΑΜΙ, υπεύθυνου του Τομέα Υγείας, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

μπαργιωταςΣήμερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πολιτική υγείας της Κυβέρνησης, που ο ίδιος αποκαλεί «Κοινωνικής Σωτηρίας». Προς στιγμή ελπίσαμε πως επιτέλους, αρχίζοντας από έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, αυτό της υγείας, θα συζητούσαμε για πολιτική και  μεταρρυθμίσεις με βάση επεξεργασμένες στρατηγικές. Ελπίζαμε πως ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε συγκεκριμένα μέτρα.

Περιμέναμε ανάλυση στόχων με κοστολόγηση και χρονοδιάγραμμα. Περιμέναμε κατευθυντήριες γραμμές για την αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ.  Αντ’ αυτών ακούσαμε μια προεκλογικού τύπου ομιλία, όπου η φράση «επεξεργαζόμαστε και θα ανακοινώσουμε» είχε την τιμητική της, διανθισμένη από εξαγγελίες που -με εξαίρεση την αμφισβητήσιμη καθολική κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ- είναι εξαγγελίες που έχουν γίνει από όλους τους Υπουργούς Υγείας των τελευταίων τριών ετών. Ας ελπίσουμε πως δεν θα έχουν την ίδια τύχη. Οι ισχνές προσλήψεις που ανακοίνωσε ο κ Τσίπρας είναι και αναγκαίες και επείγουσες.

Όμως, η προεκλογική περίοδος τελείωσε και σύντομα τελειώνει και η περίοδος χάριτος. Ήδη, στα καταρρέοντα νοσοκομεία ξεκινούν κινητοποιήσεις των -πάρα τις διαβεβαιώσεις περί άμεσης πληρωμής- απλήρωτων γιατρών. Οι υγειονομικές δομές διαλύονται αντιμετωπίζοντας τρομακτικά προβλήματα όχι μόνο χρηματοδότησης, αλλά και διοίκησης και οργάνωσης. Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να κυβερνά παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη από τεκτονικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Είναι καιρός να αφήσουμε τα ευχολόγια.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ