ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

εκλΣε πρόσφατη συνεδρίαση του το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, συζήτησε τις εξελίξεις που υπάρχουν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δράσης και τη συνέχεια που θα έχει αυτό. Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση στο δίμηνο που πέρασε από την ανάδειξη της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαπιστώνεται ότι και αυτή κινείται ουσιαστικά στη γραμμή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων.

«Το νέο μίγμα διαχείρισης, η λεγόμενη επεκτατική πολιτική της, δεν συνιστά φιλολαϊκή πολιτική, αλλά στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία.

Αυτό φάνηκε και από την συνάντηση του ΕΚΝΛ με τον υπουργό εργασίας κ. Σκουρλέτη, στον οποίο θέσαμε αρκετά αιτήματα (μέτρα προστασίας ανέργων, περιορισμού της ανεργίας, για επαναφορά των μισθών, των ΣΣΕ και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων στα επίπεδα του 2009, την επαναλειτουργία ΟΕΚ, ΟΕΕ, κατασκευή εργατικών κατοικιών, κτιρίου του ΙΚΑ, του ΕΚΝΛ, για τους εργαζόμενους των Σ-Μ Λάρισα, τους σχολικούς τροχονόμους, τα αιτήματα των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών «Μελίνα Μερκούρη» και της μη απόδοσης οφειλόμενων από τον ΟΑΕΔ στο ΕΚΝΛ)», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρονται και τα εξής:

« Στα αιτήματά μας για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και έκτακτο βοήθημα σε όλους τους ανέργους και απλήρωτους 1.000 για το Πάσχα, απάντησε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Για τα υπόλοιπα δεν μας έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση εκεί, ούτε γραπτώς μέχρι σήμερα.

Το μεγάλο κεφάλαιο, αξιώνει από την κυβέρνηση νέα προνόμια (χρηματοδότηση με διάφορα προγράμματα, νέα δάνεια, μειώσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση αντεργατικών νόμων, μείωση τιμής ρεύματος, κ.α) η οποία θα τα δώσει. Γι’ αυτό θέλει νέα συμφωνία (μνημόνιο) με την ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και την ροή της χρηματοδότησης.

Το μνημόνιο που θα καταργούνταν με ένα νόμο άμεσα, μετατράπηκε σε συμφωνία 4μηνης παράτασής του και τώρα διαπραγματεύεται νέα συμφωνία με την Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ, που θα συνοδεύεται απο νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ήδη για την εξασφάλιση της πληρωμής των δανειστών, που δεν είναι άλλοι από τους κεφαλαιοκράτες, αποφάσισαν με την βοήθεια και των εργοδοτικών-κυβερνητικών συνδικαλιστών και των εργοδοτικών οργανώσεων, να βάλουν χέρι στα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ (120 εκ.) και σε άλλα δημόσια ιδρύματα, οργανισμούς.

Ακόμα και οι προεκλογικές υποσχέσεις ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας, γίνονται καρικατούρες (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέτρα για την ακραία φτώχεια μέσω του νόμου που ψήφισε, από 2 δις. που έλεγε προεκλογικά, έγιναν 200 εκατομμύρια ευρώ και αυτά θα δούμε πότε, με ποια κριτήρια και σε πόσους τελικά θα δοθούν). Η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, μετατίθεται πλέον για τέλος του 2016 και με νέα κίνητρα στους επιχειρηματίες (φοροελαφρύνσεις, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μείωση τιμής ρεύματος), αν και η κατάργηση της ΠΥΣ 6 του 2012 δεν σημαίνει αυτόματη επαναφορά του, αλλά χρειάζεται υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις 22% και 32%, το ίδιο πίσω πάει και η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.

Η ανεργία και η απλήρωτη δουλειά, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα στην περιοχή μας και πανελλαδικά. Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, η εκ’ περιτροπής εργασία, οι μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, οι ελαστικές μορφές εργασίας που αφορούν το 1/3 των εργαζομένων, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η βαριά και άδικη φορολογία, η εμπορευματοποίηση της υγείας, οι τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία, τα προβλήματα των συνταξιούχων, παραμένουν όπως και όλα τα άλλα προβλήματα.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, θεωρεί ότι καμία πραγματική αλλαγή για την εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρξει, από καμία κυβέρνηση, που αποδέχεται και υπηρετεί την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και την Ε.Ε, για τον απλούστατο λόγο, ότι τα συμφέροντα του προϋποθέτουν την διαρκή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Συνεπώς η αποτροπή νέων αντεργατικών μέτρων, η ανάκτηση όλων των απωλειών της τελευταίας 5ετίας και πολύ περισσότερο το κέρδισμα νέων κατακτήσεων, προϋποθέτει την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, που θα διεκδικεί όχι μόνο μέτρα ανακούφισης, αλλά ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Το ότι η κυβέρνηση πάει για υπογραφή νέας συμφωνίας με την Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να μην αντέξει αυτή στην πορεία και να υπάρχει σύγκρουση στο εσωτερικό της Ε.Ε, διπλό νόμισμα, στάση πληρωμών, δυσλειτουργία της παραγωγικής βάσης και των κοινωνικών υπηρεσιών, που σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε ως συνδικάτα γι’ αυτό το ενδεχόμενο, για να μην υπάρξει νέο πισωγύρισμα, αλλά να δυναμώσει η πάλη με αιτήματα την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και ανέργων, την διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την Ε.Ε, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ριζική αλλαγή εξουσίας.

Χρειάζεται μεγάλη αντοχή και συστηματική δουλειά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Να μην συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες, ακόμα και όταν δεν «κουνιέται τίποτα». Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και γι’ αυτό πρέπει να δουλεύουμε συστηματικά, ενημερώνοντας και οργανώνοντας τους εργαζόμενους και ανέργους.

Η συζήτηση που ξεκίνησε στα σωματεία και με τους εργαζόμενους, στη βάση της πρότασης του ΠΑΜΕ και της απόφασης της Γ.Σ του ΕΚΝΛ για το διεκδικητικό πλαίσιο του 2015, πρέπει να συνεχισθεί σε όλα τα Δ.Σ και σε Γ.Σ.

Στις προτεραιότητες του ΕΚΝΛ και κάθε σωματείου, πρέπει να παραμείνουν, η διεκδίκηση της αποκατάστασης όλων των απωλειών σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της τελευταίας 5ετίας, η λήψη μέτρων στήριξης των ανέργων και των απλήρωτων, η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, τα μέτρα περιορισμού της ανεργίας, όπως τα διατυπώσαμε και στην πρόσφατη κινητοποίηση μας στον ΟΑΕΔ, η πάλη να καταργηθεί η βαριά φορολογία, για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της δημόσιας υγείας, παιδείας. Στηρίζουμε ενεργά την απεργία των Εμπορουπαλλήλων την Κυριακή 5 Απρίλη και καλούμε και άλλους εργαζόμενους στην συγκέντρωση στις 11 π.μ στον πεζόδρομο Ρούσβελτ.

Σχετικά με την εργατική πρωτομαγιά, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε:

– την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας για την Παρασκευή 1 Μάη 2015 και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ στην Κεντρική Πλατεία.

– στάση εργασίας 1 ώρας για την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Απριλίου, προκειμένου τα σωματεία να κάνουν εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς.

Να πραγματοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες συναυλία για το εργατικό τραγούδι, προβολή εργατικής ταινίας, αλλά και ποδοσφαιρικούς αγώνες ομάδων σωματείων και από χώρους δουλειάς, σε 5Χ5 γήπεδα.

Για την καλύτερη προετοιμασία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και της απεργίας, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, καλεί όλα τα Δ.Σ των σωματείων της δυναμής του, σε σύσκεψη την Πέμπτη 16 Απριλίου, στις 7 μ.μ, στην αίθουσα του ΕΚΝΛ.

Καλεί όλα τα Δ.Σ των σωματείων να συνεδριάσουν έγκαιρα και να αναπτύξουν μια σειρά δράσεων για την εργατική πρωτομαγιά, για να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της, σε χώρους δουλειάς,  παρεμβάσεις σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, αλλά και για να υπάρχει μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη.

Τέλος η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, καταγγέλει τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας, γιατί δεν έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα χρήματα για την πληρωμή του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου του ΕΚΝΛ, για το Α’ τρίμηνο του 2015».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ