ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

107_0721Πορεία στους δρόμους της Λάρισας πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας. Νωρίτερα στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο Ρούζβελτ (έξω από το ΖΑΡΑ), η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Δασκαλάκη Αγγελική, σημείωσε ότι:

«Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο, ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους άνεργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν τόνωσε την αγορά, δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.».

Η Α.Δασκαλάκη τόνισε « Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, απασχολίσιμοι, είτε άνεργοι και ο αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.»

Πέρα από τις ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στους εμποροϋπαλλήλους, μοιράστηκε και κάλεσμα του Συλλόγου προς τους καταναλωτές, το οπόιο ανέφερε «Σε καλούμε να σταθείς δίπλα στους χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο, γιατί εμείς παλεύουμε για ανθρώπινα ωράρια εργασίας, γιατί εμείς είμαστε οι πατεράδες, οι μανάδες, τα αδέρφια σας και τα παιδιά σας.

Εμάς θα βρείτε μέσα στα μαγαζιά τις Κυριακές.

Θυμήσου ότι το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, η δουλειά με το μπλοκάκι, η εκ’ περιτροπής εργασία, και πολλά άλλα αντεργατικά μέτρα υλοποιήθηκαν πρώτα στους εμποροϋπαλλήλους, δυστυχώς, όλα αυτά σήμερα εφαρμόζονται σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους εργαζόμενους, το ίδιο θα γίνει και με την κυριακάτικη αργία.

Είναι παραμύθια ότι ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές για να ωφεληθούν οι καταναλωτές. Χρόνια τώρα οι μεγαλέμποροι ζητούν την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

Καταναλωτής είσαι κι εσύ, με μειωμένο μισθό, σύνταξη, τα παιδιά σου είναι άνεργα ή στην καλύτερη εργάζονται για 200 το 4ωρο.

Στις περιοχές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μια θέση εργασίας, έχουν απολύσει εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους, δεν έχουν πάρει καινούργιους, ξεπατώνουν στη δουλειά αυτούς που εργάζονται, δουλεύουν περισσότερες ώρες και δεν τις πληρώνονται και τα μικρά μαγαζιά εξακολουθούν να «βαράνε μύγες» ή να κλείνουν.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγήσει στο πιο γρήγορο κλείσιμο των μικρών μαγαζιών στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες μικρούς εμπόρους, αλλά και εργαζόμενους.

Όσοι μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι ανοίγουν τα μαγαζιά τους βλέπουν το κόστος λειτουργίας τους να αυξάνεται, τα μαγαζιά τους άδεια μιας και οι «καταναλωτές» κατευθύνονται κυρίως στα πολυκαταστήματα που έχουν περισσότερες δυνατότητες συνδυάζοντας μια σειρά από άλλες παροχές.

Στάσου δίπλα μας, διεκδίκησε μαζί μας:

 

Να μην ανοίξει κανένα μαγαζί, καμιά Κυριακή γιατί αυτό θέλουν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες πολυεθνικές στο εμπόριο.

Ανθρώπινα ωράρια για όλους.

Την Κυριακή τη θέλουμε για εμάς και τις οικογένειές μας και όχι να τη βγάζουμε δουλεύοντας ατελείωτες ώρες μέσα στα μεγάλα καταστήματα και τις πολυεθνικές για να αυξάνουν τα κέρδη τους.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ