ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ «ΖΩΝΤΑΝΟ» ΆΛΣΟΣ

Την Πρωτομαγιά ο χώρος, θα «ξανανοίξει» τις πύλες του στο κοινό

alsos1Το πρωτόκολλο συνεργασίας για την υιοθεσία του «Αισθητικού Αλσους», υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και εκπροσώπων των «Ενεργών Πολιτών». Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρωτότυπο για τα Δημοτικά πράγματα εγχείρημα που ξεκίνησε πιλοτικό επίπεδο ο Δήμος Λαρισαίων.

Το πρωτόκολλο υπεγράφη μετά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος θα συνεργαστεί με τους «ΕνΠοΛ» για την Υιοθεσία του Αισθητικού Άλσους, με σκοπό την πραγματοποίηση κοινών περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο περιαστικό πάρκο που θα το αγαπήσουν και θα το απολαμβάνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι δημότες.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε παρεμβάσεις που αφορούν την ασφαλή περιήγηση και υγιεινή των επισκεπτών. Ήδη ο χώρος άρχισε να αλλάζει εικόνα:

alsos3Με συνεργεία του Δήμου και τη βοήθεια των εθελοντών απομακρύνθηκαν από την είσοδο μέχρι την παιδική χαρά πολλά αντικείμενα που είχαν καταστεί επικίνδυνα από τη φθορά που προκάλεσε ο χρόνος και ορισμένοι δημότες, ξαναλειτουργούν οι τουαλέτες, οριοθετήθηκαν οι χώροι όπου θα γίνουν περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές παρεμβάσεις, διαμορφώθηκαν παγκάκια, κατασκευάζονται τραπέζια από ανακυκλώσιμα υλικά και με την βοήθεια των εθελοντών της Θεραπευτικής Κοινότητας «Εξοδος» ξεκίνησε η επισκευή των ξύλινων κτισμάτων.

Στον προγραμματισμό εντάσσονται δενδροφυτεύσεις, φυτεύσεις λουλουδιών, ηλεκτροφωτισμός, δημιουργία βοτανόκηπου και κήπου με παραδοσιακές καλλιέργειες καθώς και η αξιοποίηση του υπόλοιπου Άλσους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι η συνεργασία  μεταξύ Δήμου και Ενεργών Πολιτών, διαμορφώνει υπόδειγμα συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ Δήμου και φορέων του Δήμου, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν ήδη αιτήματα και από σχολεία και από άλλους φορείς για αντίστοιχες συνέργειες.

alsos1 (2)Όπως τονίστηκε οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» δεν πρόκειται να αναπτύξουν καμία δράση στο χώρο με οικονομικό όφελος γι’ αυτούς, αφού στις αρχές τους είναι η αχρήματη συναλλαγή. Επίσης, καλούν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, εθελοντική οργάνωση ή ιδιώτη να συνδράμει στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, επ’ ωφελεία των δημοτών. Δήμος και ΕνΠοΛ έκαναν έκκληση στους δημότες να θεωρήσουν το χώρο σπίτι τους, ώστε όχι μόνο να μην τον κακομεταχειρίζονται οι ίδιοι, αλλά να τον προστατεύσουν και από τρίτους. Αλλιώς, καμία παρέμβαση δεν θα έχει διάρκεια και κάθε επένδυση θα πέσει στο κενό.

alsos4Να σημειωθεί ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι διάρκειας δύο χρόνων και υλοποιείται από το Δήμο σε πιλοτικό επίπεδο, στο πλαίσιο καινοτόμων πρωτοβουλιών. Αφού δοκιμαστεί στην υλοποίησή της, θα βελτιωθεί και θα επεκταθεί και με άλλους φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο μέλλον για την υιοθέτηση και άλλων χώρων.

Στην υπογραφή του πρωτοκόλλου, παρέστησαν εκτός του δημάρχου η αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Δέσποινα Αράπκουλε, και από τους «Ενεργούς Πολίτες» η κ. Ευη Καλούδη, και ο κ.  Νίκος Παντελίδης.

Εκδήλωση την Πρωτομαγιά

Η πρώτη κοινή εκδήλωση στο «Αισθητικό Άλσος» θα πραγματοποιηθεί την Πρωτομαγιά, μετά τη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά.  Ο χώρος του Αλσους, δεν θα έχει αποκατασταθεί πλήρως, αφού τα έργα θα συνεχιστούν σε βάθος χρόνου. Ωστόσο,  θα έχει απκατασταθεί η λετιουργία του σε τέτοιο βαθμό ώστε οι δημότες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε υπαίθριο πικ-νικ σε ένα χώρο που θα έχει ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, έκθεση λουλουδιών και παραδοσιακών φυτών κ.α. (Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα).

 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com