Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Τσιαπλές, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

τσιαπλΠριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, υπογράμμισε ότι «η υγεία παίρνει εξιτήριο από το μνημόνιο», αποκρύβοντας την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας.

Από τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβερνητική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον τομέα της Υγείας, κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις με εκείνη της προηγούμενης. Έτσι, παρά τις οφθαλμοφανείς διαπιστώσεις για την τραγική κατάσταση στην Υγεία, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιστροφής και βελτίωσης.

Αντίθετα, τα μέτρα που εξήγγειλε είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και των πραγματικών αναγκών, κινούμενη στις ίδιες ακριβώς ράγες με την προηγούμενη κυβέρνηση. Γαλαντόμος ήταν ο πρωθυπουργός μόνο προς τους φαρμακοβιομήχανους και αυτό πρέπει να το κρατήσουν καλά στο μυαλό τους οι εργαζόμενοι στην Υγεία και οι ασθενείς.

Ας δούμε τι εξήγγειλε η κυβέρνηση και τι πραγματικά συμβαίνει:

Για «ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα για όλους» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά ξέχασε να πει ότι κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι αυτό το σύστημα. Το μαρτυρούν τα 400 εκατ. ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο οι άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις. Το βάρος αυτό ελάχιστα ελαφρύνεται από την κατάργηση των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υποσχέθηκε ότι θα γίνουν 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά δεν «θυμήθηκε» να πει ότι τα κενά στις δημόσιες δομές φτάνουν τις 30.000 (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί), ενώ λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του «παγώματος» των προσλήψεων, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία. Όπως δεν είπε ότι η πρόσληψη 500 ατόμων με διετείς συμβάσεις για τις ΜΕΘ είναι «αέρας» για τα 200 κλειστά κρεβάτια, που για να λειτουργήσουν πλήρως χρειάζονται τουλάχιστον 1.000.

Η κυβέρνηση παραπέμπει στο μέλλον την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα και για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή των αρρώστων μόνο στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ έφτασε το 2014 στα 622 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ το χαράτσωμα και το εμπόριο της Υγείας θα συνεχιστούν ακάθεκτα για το λαό, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος δεσμεύτηκε για «άμεσα και έμμεσα κίνητρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής».

Στο ίδιο πνεύμα, αν και περίσσεψαν οι περιγραφές και οι διαπιστώσεις, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων, ούτε βέβαια για την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έβαλαν λουκέτο.

Οι πολυδιαφημισμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης λοιπόν είναι «άνθρακες» για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τα λαϊκά στρώματα, που κάτω από το βάρος των προβλημάτων κινητοποιούνται και διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις. Και τέτοιες μπορούν να υπάρξουν, αρκεί το κίνημα να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com