Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟ

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗςΣε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroupτης 24ης Απριλίου προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των «θεσμών», τα οποία «αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα».

Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στη «Ναυτεμπορική», ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «φωτογραφία σε μια χρονική στιγμή» τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που εστάλησαν στους «θεσμούς» την περασμένη Τετάρτη, «στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης» και προσθέτει με νόημα ότι «το πραγματικό ερώτημα αφορά τι προτείνει η άλλη πλευρά». Υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση αποκρούει πιέσεις για υφεσιακά μέτρα. «Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Το PSI θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά, την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο.

Σημειώνει πως η αστοχία στο πλεόνασμα του 2014, «προφανώς και επηρεάζει τη διαπραγμάτευση», αλλά καλύπτεται από τα μη υφεσιακά μέτρα που προτάθηκαν, ενώ τονίζει πως τα έσοδα του περασμένου Μαρτίου υπερκάλυψαν τους στόχους.

Στην περιρρέουσα φημολογία για αναζήτηση χρημάτων από άλλες πηγές πλην του μηχανισμού στήριξης, απαντά ότι «η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε.», ενώ για τα σενάρια περί Grexit και χρεοκοπίας ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως όποιος τα επεξεργάζεται προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Οι πέντε προτάσεις για το χρέος

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει πέντε ταυτόχρονες παρεμβάσεις για το δημόσιο χρέος, που αφενός θα εξασφαλίσουν μια ελάφρυνσή του, αφετέρου θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα προτείνει «λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%», μια «λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους» και σύνδεση αποπληρωμών με τον ρυθμό ανάπτυξης, επενδυτικό πακέτο από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την παραγωγή εμπορεύσιμων και εξαγώγιμων αγαθών.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων να οραματίζονται την Ευρωζώνη ως πεδίο ευημερίας και δημοκρατίας κοινό για όλους τους Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στο PSI του 2012 σημειώνει πως θα μείνει στην οικονομική ιστορία ως ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου μια χώρα προέβη σε τεράστιο κούρεμα αλλά, την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της παρέμεινε μη βιώσιμο. Προσθέτει ότι «σχεδιάστηκε με καταστροφικό τρόπο, π.χ. αφήνοντας τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ εκτός κουρέματος, κουρεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, περνώντας τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, επιτρέποντας να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να ρυθμιστούν πρώτα τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια». Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως το κούρεμα του χρέους θα έπρεπε να γίνει το 2010 και να ακολουθήσει ο όποιος νέος δανεισμός, μαζί με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο.

«Ούτε μια στιγμή», απαντά στο ερώτημα εάν σκέφτηκε την παραίτηση, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται. Σε μια τέτοια συγκυρία ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι μεταξύ αλεξικέραυνου και ηλεκτρικής καρέκλας, λέει ο υπουργός Οικονομικών. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως τον τιμά που τον έχει γνωρίσει και έχει διαπραγματευτεί με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι «θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία».

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ