ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ “ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021”

SANYO DIGITAL CAMERAΣτήριξη στο αίτημα που θα υποβάλει ο δήμος Λαρισαίων για να γίνει η Λάρισα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 παρείχαν σήμερα οι σύμβουλοι της Νέας Λάρισας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δώσουν κανένα άλλοθι αποτυχίας στη δημοτική αρχή, αφού όπως υποστήριξαν η εισήγηση της πλειοψηφούσας παράταξης ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένα θέμα εμπεριέχει δείγματα ηττοπάθειας.

Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Ντ. Διαμάντος, Μ. Ξηρομερίτης και Κ. Ζιαζιά – Σουφλιά, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιο επιτυχημένες ΠΠΕ έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους 2-3 χρόνια πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης, ενώ στην περίπτωση της Λάρισας σήμερα, μόλις 6 μήνες από την προθεσμία υποβολής της υποψηφιότητας έχουμε:

  • Μία νέα δημοτική αρχή η οποία «δεν παρέλαβε τίποτα απολύτως ως προετοιμασία για το στόχο από την προηγούμενη δημοτική αρχή» (κατά δήλωση- απάντηση του Δημάρχου σε ερώτησή της παράταξης), και
  • Μία νέα δημοτική αρχή η οποία μετά από σχεδόν 1 χρόνο από την εκλογή της αλαλίας και απραξίας επί του σημαντικού αυτού στόχου για τη Λάρισα, καταπιάνεται «τελευταία στιγμή κατά το Ελληνικόν» και ζητά την «αποδοχή του στόχου και την έγκριση της εισήγησής της.

«Εμείς, από την 20η Μαΐου 2014 (ενδιάμεσα των 2 Κυριακών) θέτοντας επιτακτικά στην ατζέντα όποιου εκλέγονταν τους κεντρικούς στόχους του οράματος μας, θέταμε και όλο το δυναμικό της Νέας Λάρισας χωρίς μικροπολιτική τακτική, στη διάθεση της όποιας νέας δημοτικής αρχής. Δυστυχώς όμως, στο σημαντικό ζήτημα της Ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και με την μέχρι σήμερα τακτική και απραξία της δημοτικής αρχής, επιβεβαιώθηκε κάτι άλλο που στην ίδια ανακοίνωση είχαμε εκφράσει: Δεν θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος από αυτούς τους δύο να εγγυηθεί την αλλαγή στα δημοτικά πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμάντος.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής αποπνέει ηττοπάθεια και, ήδη, δικαιολογίες για την αποτυχία επίτευξης του μεγάλου στόχου και, ομολογία μη προετοιμασίας.

Επιπλέον στην εισήγηση δεν υπάρχει απολύτως τίποτα συγκεκριμένο ως πλαίσιο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια. Τόσο στην 1η φάση της διεκδίκησης όσο και στη 2η φάση της ανάληψης.

Δεν αναφέρεται γενικό πλαίσιο που να περιγράφει τη Δομή διεκδίκησης (ποιοι, πως, με ποια κριτήρια, πως βγήκε ένας προϋπολογισμός τουλάχιστον 100 χιλ ευρώ για την 1η φάση).

Το ίδιο και για τη Δομή υλοποίησης. Ο Διοικητικός Μηχανισμός της ΠΠΕ με μικρή δομή, με ισχυρή ηγεσία, με εξειδικευμένο προσωπικό, με έμπειρο και ικανό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, με Δομές-Επιτροπές Προσωπικοτήτων στήριξης εξαρχής και μέχρι τέλος, αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας. Και λείπουν από την εισήγηση.

Δεν αναφέρεται η χρηματοδότηση ούτε καν, σε πλαίσιο στοχοθεσίας. Αν και θα έπρεπε ήδη, να υπάρχει πλαίσιο χρηματοδότησης Δημόσιων, Δημοτικών, Ευρωπαϊκών κονδυλίων και, χορηγιών. Τα Επαρκή Κεφάλαια πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν νωρίτερα, ήδη από τη φάση της προετοιμασίας.

Ο κ. Διαμάντος εξέφρασε ενστάσεις και για το χαρακτηριστικό της πρότασης που είναι το μήνυμα «Πολιτισμός για όλους» λέγοντας ότι είναι καταρχήν, αδύναμο και μία κακέκτυπη αντιγραφή του … «Αθλητισμός για όλους».

«Στην ουσία του όμως, αναιρεί το ίδιο το περιεχόμενο και την ετυμολογική αρχή και επίδραση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διότι, ο Πολιτισμός σε κάθε του έκφραση και έκφανση, είναι εξ ορισμού για όλους και ενώνει διαπολιτισμικά και διαχρονικά  την διαφορετικότητα (Εθνική, φυλετική, καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας, επιλογής στάσης ζωής σε διάφορα θέματα)», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος αφού σημείωσε ότι σημαντικός παράγοντας- κριτήριο επιλογής αλλά και, εγγύηση επιτυχούς ανάληψης και υλοποίησης αποτελεί για την ΕΕ και το εγχείρημα η συμμετοχή του κόσμου, ζήτησε ένα σαφές όραμα από τον αρχή λέγοντας:

«Πρέπει η εισήγηση να μας προδιαγράψει στόχους συγκεκριμένους, κατανοητούς, εφικτούς, μετρήσιμους και γνωστούς σε όλους τους εταίρους που καλούνται και θα κληθούν να συμμετάσχουν.  Στόχοι που για παράδειγμα, έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και την κεφαλαιοποίηση ωφελειών στην μετά –ΠΠΕ περίοδο. Επίσης, με την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της πόλης, την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα όμως και όχι ως ευχολόγιο.

Πρέπει να αναδείξει την Πολιτική πρόθεση της η εισήγηση:

Λάρισα ΠΠΕ ως ένα «εμπορευματικό προϊόν» ή ως μία διαδικασία «Πολιτισμικής Αναγέννησης της πόλης και αναγνώρισης της διαχρονικής Ελληνικής και διαπολιτισμικής αξίας»; Εμείς, χωρίς να παραγνωρίζουμε και τα οφέλη σε θέσεις εργασίας, σε ανάπτυξη υποδομών, δράσεων και θεσμών, θέτουμε ως προτεραιότητα- στόχο την Λάρισα ΠΠΕ-21 ως μέγιστο όφελος το 2ο.

Τίθεται  επίσης, η πρόταση για την ενσωμάτωση των Αμπελακίων στην πρόταση. Πράγματι, χωρικά, η υποψήφια πόλη μπορεί να μην περιοριστεί στα όριά της. Συμφωνούμε. Θέτουμε όμως στην κατεύθυνση αυτή ότι, κάθε πρόταση πρέπει να έχει υπόβαθρο, νόημα και στόχευση. Τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς την Ευρωπαϊκή διάσταση.

Προτείνουμε λοιπόν, στη βάση των εννοιών – Ελευθερία, Δημοκρατία, Αξίες Ίδρυσης ΕΕ και επίκαιρη Ευρωπαϊκή συζήτηση με Ελληνικό ενδιαφέρον και ατζέντα για αυτό το θέμα, Ελληνισμός και Ευρώπη- το εξής:

Η Λάρισα- ΠΠΕ/21 ως το επίκεντρο ενός διαπολιτισμικού χωρικού τετραγώνου που, οι κορυφές του έχουν διαχρονική σχέση με τις παραπάνω έννοιες αλλά, και ευρωπαϊκές αναφορές σε πόλεις και ιστορικά δρώμενα και, οι κορυφές αυτές να είναι, ο Όλυμπος, τα Αμπελάκια, τα Μετέωρα και το Βελεστίνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ