ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

unnamedΕρώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης για την δημιουργία και λειτουργία της κάρτας πετρελαίου του αγρότη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει την σχετική εξαγγελία του πρώην Πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά, από το καλοκαίρι του 2014, που είχε βάλει χρονικό ορίζοντα για την λειτουργία της, το πρώτο τρίμηνο του 2015.

«Έχουν περάσει δυόμιση μήνες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η νέα Κυβέρνηση και δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τις προθέσεις της, σχετικά με το συγκεκριμένο μέτρο. Ένα μέτρο που οι αγρότες μας το περιμένουν πως και πως, για να πάρουν μια μεγάλη οικονομική ανάσα» και συνέχισε «Εμείς είχαμε ανακοινώσει ένα μέτρο που θα ξεκινούσε μέσα στο 2015 και θα μείωνε πραγματικά το παραγωγικό κόστος για τον αγρότη και ευελπιστούμε ότι και η νέα Κυβέρνηση θα το υιοθετήσει. Το ότι δεν γίνεται πουθενά λόγος για την κάρτα πετρελαίου του αγρότη, μόνο προβληματισμό και ανησυχία μας δημιουργεί», δήλωσε με νόημα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2014 και μέσα από επίσημες δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, είχε ανακοινώσει  την δημιουργία της κάρτας πετρελαίου του αγρότη, με την οποία οι αγρότες μας, θα μπορούσαν να προμηθεύονται αφορολόγητο το πετρέλαιο που χρειάζονται για την εργασία τους και μάλιστα η λειτουργία της συγκεκριμένης κάρτας, θα ξεκινούσε το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποτελούσαν τα θεμέλια για την ορθή λειτουργίας της κάρτας, αφού για να προμηθευτεί ο κάθε αγρότης την κάρτα πετρελαίου, θα έπρεπε να έχει καταγεγραμμένα τα αγροτικά του μηχανήματα και τις καλλιεργητικές του ανάγκες, ώστε να προκύψει  ο ακριβής αριθμός ποσότητας  αφορολόγητου πετρελαίου που του αναλογεί και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, το αφορολόγητο πετρέλαιο να χρησιμοποιείται για μη καλλιεργητικές ανάγκες.

Ο αγροτικός κόσμος, που τα τελευταία χρόνια παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες για να ανταπεξέλθει στα υψηλά παραγωγικά κόστη και στις χαμηλές τιμές των προϊόντων,  είχε δεχτεί με μεγάλη ικανοποίηση την εν λόγω εξαγγελία, αφού αυτό το μέτρο θα έδινε μια σημαντική ανάσα σε χιλιάδες αγρότες μας και στις οικογένειές τους και θα έδινε νέα ώθηση σε ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου του αγρότη, θα λειτουργούσε ως ντόμινο στην μείωση και στα υπόλοιπα παραγωγικά κόστη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη νέα Κυβέρνηση για υιοθέτηση η απόρριψη του συγκεκριμένου μέτρου, μολονότι έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο αγροτικός κόσμος αγωνιά και οφείλουμε να τον πληροφορήσουμε για την εξέλιξη σε ένα τόσο καίριο ζήτημα.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με την δημιουργία της κάρτας πετρελαίου του αγρότη; Θα υιοθετήσετε ή θα απορρίψετε την εν λόγω εξαγγελία;
  2. Αν την υιοθετήσετε, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας, δεδομένου ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την λειτουργία της κάρτας εντός του 2015;

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ