Τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Λάρισα, ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος λίγο αργότερα συναντήθηκε και με το δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη.
Στη συνάντηση με τον κ. Αγοραστό η οποία διεξάχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και το νέο ΣΕΣ, τους επενδυτικούς νόμους, τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, τα διόδια, το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
Ειδικά δε, για το ζήτημα των καταστροφών στη Θεσσαλία, ο κ. Αγοραστός παρουσίασε στον κ. Κουίκ τον πλήρη φάκελο που έχει συντάξει η περιφέρεια, με στοιχεία και οπτικό υλικό που καταδεικνύουν το μέγεθος των ζημιών.
Τον υφυπουργό Επικρατείας συνόδευε ο βουλευτής Λάρισας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά και ειλικρινά τον υπουργό κ. Τέρενς Κουίκ γιατί βρίσκεται για μία ακόμη φορά εδώ στη Λάρισα. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί δεν είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα, γιατί έρχεται κοντά, για να έχει ήχο και εικόνα των προβλημάτων και των μεγάλων θεμάτων που έχει η Θεσσαλία και απασχολούν τους Θεσσαλούς.
Κάναμε μία μεγάλη συζήτηση για θέματα του ΕΣΠΑ, για την επιτάχυνση των έργων, για το νέο ΣΕΣ που έρχεται, γιατί όλα αυτά μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την πραγματική οικονομία.
Επίσης τον ενημέρωσα για τις πρόσφατες πλημμύρες που είχαμε καθώς οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων εκατό ετών. Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε περιοχές, αρκετά από τα οποία έχουμε διορθώσει σε ότι αφορά την ασφαλή προσβασιμότητα, τη μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων. Χρειαζόμαστε όμως πόρους. Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει στον κ. Σταθάκη κατά την πρόσφατη συνάντηση όπου ήταν παρών και ο κ. Κουίκ και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.
Επιπρόσθετα μιλήσαμε για το νέο επενδυτικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αλλά και για τον παλιό, πώς δηλαδή θα «ξεμπλοκάρουν» οι επενδύσεις και θα αρχίσουν να πληρώνονται άνθρωποι που τώρα βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση.
Μιλήσαμε επίσης για το έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, το οποίο θα παράγει φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια και μάλιστα σε μία εποχή που έχουμε ανάγκη να πετύχουμε τους στόχους της «Ευρώπης 2020» και να αποφύγουμε κάθε πρόστιμο. Ταυτόχρονα, από το έργο αυτό θα κερδίσει η ΔΕΗ 40 εκ. ευρώ το χρόνο από «πράσινη» ενέργεια, καθώς και η περιοχή γιατί θα δημιουργηθεί ένας ιδανικός πόλος έλξης επισκεπτών.
Συζητήσαμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης.
Επεσήμανα τη μεγάλη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην εθνική οικονομία καθώς και την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που να περιέχει και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Βρισκόμαστε σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία και προσπαθούμε πραγματικά να τρέξουμε τα πράγματα γρηγορότερα, γιατί ο χρόνος είναι και χρήμα προς την πραγματική οικονομία, αλλά και θέσεις εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα. Προσπαθούμε να κάνουμε μία πραγματική δημιουργική ανατροπή ώστε να μην αφήσουμε ρωγμές στη ροή της διαδικασίας υλοποίησης όλων των έργων και των προγραμμάτων».
Ο Τ. ΚΟΥΙΚ
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο περιφερειάρχη με τον οποίο είχαμε αυτή την πολύ χρήσιμη συνάντηση. Εξάλλου, είμαστε φίλοι με τον Κώστα Αγοραστό εδώ και δυο δεκαετίες, από τότε που ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πιστεύω ότι όποιος αγαπά τον τόπο του, δραστηριοποιείται με αξιοσημείωτες επιτυχίες και στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο που είναι η περιφέρεια.
Τον ευχαριστώ και για την ενημέρωση των προβλημάτων της περιφέρειας που μου έθεσε. Είναι γεγονός ότι το θέμα της Μεσοχώρας χρειάζεται να το δει από κοντά και το υπουργείο. Εκεί είναι ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης τον οποίο και θα ενημερώσω γι’ αυτά τα ζητήματα. Θα γίνει και συνάντηση του κυρίου περιφερειάρχη με τον υπουργό.
Επίσης κουβεντιάσαμε διεξοδικότερα και το θέμα του ΕΣΠΑ, ώστε – το εγγυάται αυτό ο κύριος περιφερειάρχης – να έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια αυτά μέχρι το τέλος του 2015 από το προηγούμενο πρόγραμμα και να μπορέσουμε να περάσουμε πια, στο επόμενο πρόγραμμα πενταετίας – εξαετίας. Ο τόπος δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα ευρώ. Είναι σαφές και έπρεπε να το καταστήσω όσο γίνεται σαφέστερα για μία ακόμη φορά, ότι όλα αυτά τα επιχειρησιακά κονδύλια τα διαχειρίζεται η περιφέρεια, έτσι όπως εκείνη πιστεύει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και είμαστε βέβαιοι ότι ξέρουν το πώς θα τρέξουν τα προγράμματα γιατί έχουν και την γνώση.
Του έθεσα από την πλευρά μου ένα ζήτημα που πιστεύω ότι αφορά στην καθημερινότητα. Το θέμα των διοδίων. Από πλευράς των δύο συναρμόδιων υπουργείων, του Ανάπτυξης και του Υποδομών, θα αρχίσουν οπωσδήποτε συζητήσεις με τους παρόχους γιατί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί ένας κάτοικος για παράδειγμα του νομού Λάρισας, να είναι όμηρος μέσα στο νομό του και να μην μπορεί να πάει χωρίς διόδια από πόλη σε πόλη. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Φθιώτιδα και είναι ίσως χειρότερο εκεί το ζήτημα. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει και μία πρόνοια άλλου τιμολογίου για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι άνεργοι, για να μπορούν κι εκείνοι να κάνουν τις μετακινήσεις τους. Βεβαίως μέσα στη μετακίνηση θα πρέπει να βάλουν και το κόστος των διοδίων για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά επιβαρύνουν και το τελικό προϊόν στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ.
Τέλος με τον κύριό περιφερειάρχη, συζήτησα και για το σύστημα υγείας. Μιλάμε για ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν είναι υπό κατάρρευση, έχει καταρρεύσει. Το κρατάνε όρθιο από το δικό τους το φιλότιμο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ και οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Γι’ αυτό υπήρξε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Υγείας. Γι’ αυτό αναγγέλθηκαν και οι επείγουσες προσλήψεις γιατρών και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει ένας νέος εξορθολογισμός που πρέπει να φύγει από τις μνημονιακές λογικές.
Τέλος, θέλω να κάνω μία έκκληση στους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες. Μετά το Πάσχα θα ανοίξει το σύστημα των 100 δόσεων στην εφορία. Πρέπει να σπεύσουν γιατί είναι πραγματικά χρυσή ευκαιρία. Για να αποδείξουμε ότι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε μπαταχτσήδες, δεν είμαστε συστηματίες φοροδιαφεύγοντες όπως κάνουν οι γνωστοί που έχουν τα χρήματά τους στις τράπεζες του εξωτερικού. Είμαστε άνθρωποι που απλά και μόνο θέλουμε τη βοήθεια του κράτους σε μία εποχή που δεν μπορούμε να φοροδοτήσουμε γιατί συμπιεζόμαστε από την οικονομική κρίση».
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
Το θέμα της υποψηφιότητας της Λάρισας για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ στο δημαρχείο της Λάρισας και στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη, παρουσία και του βουλευτή Λάρισας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Κουίκ εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων τον ενημέρωσε αναλυτικά για την προετοιμασία της πόλης.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Επικρατείας, τόνισε τα εξής:
«Χάρηκα ιδιαίτερα για την απόφαση της Λάρισας να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Η πόλη έχει τα εχέγγυα και πάνω απ όλα χάρηκα που στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, τίθεται σε προτεραιότητα το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου. Γνωρίζω ότι πολλοί, όπως και η βουλευτής Αννα Βαγενά προσπαθεί σε αυτή τη κατεύθυνση. Σίγουρα, όταν δοθεί η πρώτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο, θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.
Ταυτόχρονα συζητήσαμε και θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του Δήμου αλλά και ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Η οικονομία της Λάρισας, ως γνωστόν είναι συνυφασμένη με την πορεία της αγροτικής παραγωγής.
Μόλις τελειώσει η υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το πρόγραμμα γέφυρα, από τον Ιούλιο θα μιλάμε πραγματικά για μια άλλη Ελλάδα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και τον Ιούνιο θα αλλάξει μια ακόμα.»
Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα στο γραφείο μου τον κ. Κουίκ, τον αγαπητό Τέρενς. Συζήτησα μαζί του θέματα ενδιαφέροντος της Αυτοδιοίκησης και ενημέρωσα τον υπουργό ότι η Λάρισα πήρε την μεγάλη απόφαση για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστική Πρωτεύουσας για το 2021. Ζήτησε από τον υπουργό να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να ολοκληρωθούν ημιτελή έργα στην πόλη .
Επίσης συζητήσαμε θέματα που αφορούν την αγροτιά. Είναι και δική μου βεβαιότητα ότι σ’ αυτή την κρίσιμη περίσταση, υπάρχει η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς και κυρίως του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Θέλω να σημειώσω και το εξής: Όλη η κοινωνία της πόλης, όλη η Ελληνική κοινωνία, αν θέλετε, παρακολουθεί τη μάχη της κυβέρνησης και έχει δημιουργήσει προσδοκίες για την επίλυση προβλημάτων που μέσα στην περίοδο της κρίσης, έφτασαν την κοινωνία μας στο απροχώρητο. Από τη συζήτηση που κάναμε και απ’ όσα παρακολουθούμε γενικότερα, διαπιστώνουμε ότι η μάχη αυτή συσπειρώνει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και στο Δήμο μας. Όλοι στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια και προσδοκούμε αυτή η μάχη να φέρει λύσεις στα προβλήματα. Ευχόμαστε η κυβέρνηση να πάει καλά.»
Ο κ. Καλογιάννης, δώρισε στον υφυπουργό Επικρατείας σειρά εκδόσεων του Δήμου Λαρισαίων, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σούλτης και Δημήτρης Μαβίδης.