ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΜΗΛΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

miloparagogoi agiaΤην ανάγκη λήψης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τα αδιάθετα πράσινα μήλα της Αγιάς στο πρότυπο της απόφασης που ελήφθη προ μηνών για τα αδιάθετα ροδάκινα, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων από την περιοχή της Αγιάς.

Ο κ. Αγοραστός συζήτησε όλες τις πτυχές του προβλήματος που προκλήθηκε από το Ρωσικό εμπάργκο, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρίζο Μαρούδα, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς κ. Τάσο Κωστούλα, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγιάς κ. Δημήτρη Μπίμπο και τον υπεύθυνο του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Αγιάς κ. Βασίλη Σμυρλή. Επίσης παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής: «Εμείς πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα, είναι η λύση στην κρίση. Γι’ αυτό στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε την Αγιά, τα μήλα της Αγιάς, τα πράσινα μήλα της οποίας, αποτελούν το 80% των εξαγωγών της χώρας μας για το συγκεκριμένο προϊόν. Τον προηγούμενο Ιούλιο με το εμπάργκο στη Ρωσία υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στο εισόδημα της περιοχής γιατί δεν διατέθηκαν στη Ρωσία τα μήλα στη συνήθη τιμή και αναγκαστικά είτε έμειναν αδιάθετα, είτε διατέθηκαν σε χαμηλότερες τιμές.

Όχι μόνον χάθηκε εισόδημα, αλλά πολλοί μηλοπαραγωγοί κατέγραψαν ζημιές. Αυτό πρέπει να αναπληρωθεί. Θα μου πείτε, σε αυτές τις εποχές γίνονται αυτά; Απαντώ ναι, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την πρωτογενή παραγωγή, οφείλουμε να πράξουμε ότι ακριβώς έγινε και με τα ροδάκινα. Μπορεί αυτό να έγινε προεκλογικά, αλλά δεν παύει να είναι μία απόφαση του κράτους. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε στην ισοκρατία και την ισονομία, πρέπει και για την περιοχή μας να ισχύσει το ίδιο, για να μπορέσουν να μείνουν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στο εισόδημά τους».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας επεσήμανε τα εξής: «Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση από τον κύριο περιφερειάρχη για να τον ενημερώσουμε για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί γενικά με το εμπάργκο της Ρωσίας και έχει ως συνέπεια τα μήλα της Αγιάς να παραμένουν είτε απούλητα, είτε να έχουν πουληθεί σε πολύ χαμηλές τιμές και να μην καλύπτουν ένα εισόδημα επιβίωσης για εμάς τους παραγωγούς.

Κάναμε αυτή την ενημέρωση ζητώντας τη στήριξη του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου, να συζητηθεί, να υπάρξει μία απόφαση, να μπορέσουμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση να επιλυθεί το δίκαιο αίτημα που έχουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και βεβαίως να μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ