ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

κυτυρνΤο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα Κ.Υ. του νομού Λάρισας αποφάσισε ομόφωνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την λειτουργία του πρώτου Κέντρου Υγείας Αγροτικού τύπου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας  να απευθύνει αυτήν την ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας τις θέσεις του αλλά και κραυγή αγωνίας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα κέντρα υγείας.

Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής: “Θεωρούμε υποχρέωση μας να θυμίσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας στις 7/4/1985 εγκαινίασε ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ Υπουργός Υγείας Γιώργος Γεννηματάς και ότι στον  ιδρυτικό νόμος του ΕΣΥ Ν 1397/83 τα κέντρα υγείας αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες των Νοσοκομείων και για αυτό συνέχισαν παρά τα διαχρονικά προβλήματα να λειτουργούν και να προσφέρουν υπηρεσίες .

Η πάγια θέση μας είναι ότι Στρατηγικός  στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ.  που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια , ότι  η πολιτεία πρέπει  να τηρήσει  την συνταγματική υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας , υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη  .

Για να υλοποιηθεί  ο παραπάνω στόχος χρειάζεται  σχεδιασμός &  πολιτική βούληση

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ γιατί η  αλλαγή του Διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία που ανήκαν  και υπαγωγή τους στις ΥΠΕ που έγινε  με τον Ν 4238/14  έγινε χωρίς συγκεκριμένο οδικό χάρτη μετάβασης οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν και τα πολύπλευρα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά έχουν οδυνηρά αποτελέσματα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών . Ενημερώνουμε ότι η λειτουργία των Κέντρων υγείας του νομού είναι  σε 24ωρη βάση 365 ημέρες τον χρόνο κατά συνέπεια οι ανάγκες τους σε φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό  είναι τέτοιες που δεν μπορούν να καλύπτονται ούτε με “ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ” ούτε με “ΖΗΤΙΑΝΙΑ”.

Η σημερινή εφιστάμενη κατάσταση είναι απογοητευτική με τραγικές ελλείψεις υλικών -χωρίς σχεδιασμό από το ΕΚΑΒ για την δημιουργία  σταθμών βάσης στα Κέντρα Υγείας  και την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών , επίσης ασθενοφόρα δεν κινούνται επειδή παραμένουν ανασφάλιστα – η  μισθοδοσία των υπαλλήλων γίνεται με τα εμποδίων -το κονδύλι για της εφημερίες των γιατρών  είναι κατά πολύ μειωμένο και γενικότερα αν συνεχιστεί αυτή  η  τραγικά απερίγραπτη κατάσταση  η λειτουργία  των Κ.Υ. θα κατάρρευση.

Ο σύλλογος μας είχε εκφράσει την αντίθεση του με το νόμο 4238/14 και δυστυχώς επαληθευτήκαμε στις προβλέψεις μας .

Ζητάμε να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας , με ταυτόχρονη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας .

Οι θέσεις του Συλλόγου εργαζομένων των ΚΥ του Νομού Λάρισας για την ανάπτυξη των  Κ. ΥΓΕΙΑΣ  και τη των βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες είναι οι παρακάτω:

1) Επαναξιολόγηση του οργανισμού λειτουργίας και στελέχωση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ευθύνης, με ταυτόχρονη επίσης  διάρθρωση υπηρεσιών ( Ιατρική Υπηρεσία , Νοσηλευτική Υπηρεσία , Διοικητική Υπηρεσία) και να υπάρξουν κανονισμοί λειτουργίας με σαφείς αρμοδιότητες & σύσταση θέσεων ευθύνης για την κάθε υπηρεσία . Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η άναρχη Δ/κή δομή με τους επιστημονικά υπεύθυνους να ορίζονται χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία και Δ/κα υπεύθυνοι .

2) Ανάπτυξη  του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια. Ενταξη των συναδέλφων που έχουν ειδικότητα πληρώματος ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ . Στελέχωση των ασθενοφόρων με πλήρωμα δυο ατόμων για να έχουν και οι πολίτες της επαρχίας  αξιοπρεπή και ασφαλή προνοσοκομειακή περίθαλψη  και διακομιδή . Προτείνεται ως σταθμός βάσης ΚΥ κάθε περιοχής .

3) Σχεδιασμός σύγχρονων προληπτικών προγραμμάτων για την μεταφορά του κέντρου βάρους απο την νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη κύριο συστατικό της Π.Φ.Υ. ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας σε τόπους δουλειάς & σε ευπαθής ομάδες πληθυσμού.

4) Συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώνει της ομάδες εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων που θα πραγματοποιούν τα προληπτικά προγράμματα.

5)  Οι Επισκέπτες γιατροί ειδικοτήτων να κάνουν εβδομαδιαίο τακτικό ιατρείο και όχι μηνιαίο και να συμπληρωθεί το πρόγραμμα επισκέψεων και με άλλες βασικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος ΩΡΛ κλπ γιατί μονό έτσι θα υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών της επαρχίας .

6) Aμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ οίκον νοσηλείας  για να υπάρχει μετά νοσοκομειακή φροντίδα και υπηρεσίες αποκατάστασης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας . Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο δομών

Πιστεύουμε ότι Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας  οι τοπικοί φορείς και όχι μόνο  καλούνται να αναλάβουν δράσεις  και πρωτοβουλίες διεκδίκησης  για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων για να μην παραμένει κενού περιεχομένου η φράση ότι η << Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ >> όταν μόνο ρητορικά  και επικοινωνιακά προσεγγίζονται τα προβλήματα.  .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ  ΑΥΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ