ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

τσιπραςΜε την επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα άνοιξε ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το οποίο αλλάζει την πολιτική εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης.

Η Ελλάδα μετατρέπεται με το νέο αγωγό που φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον ΤΑΡ, σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο, ενισχύοντας τον διεθνή της ρόλο και την οικονομική και κυρίως πολιτική της βαρύτητα.

Πρώτον: άνοιξε ο δρόμος για τη διέλευση του ελληνορωσικού αγωγού από το ελληνικό έδαφος και η συμφωνία για την κατασκευή και τη διαχείριση του θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η κατασκευή του αγωγού θα φτάσει περίπου στα 2 δισ. ευρώ και στις σχετικές εργασίες θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άτομα.

Δεύτερον: τα ωφελήματα της Ελλάδας από τον αγωγό θα είναι εξαιρετικά μεγάλα και υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η χώρα θα προμηθεύεται με φθηνότερες προνομιακές τιμές φυσικό αέριο.

Τρίτον: θα υπάρξουν άμεσα από τη ρωσική πλευρά προκαταβολές προς την Ελλάδα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αποπληρωθούν με τα οφέλη της χώρας από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019.

Τέταρτον: συμφωνήθηκαν τρόποι παράκαμψης του εμπάργκο αγροτικών προϊόντων προς τη χώρα μας, κυρίως μέσω ελληνορωσικών εταιριών εμπορίας.

Πέμπτον: ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέχρι το 2019, για την περαιτέρω μείωση του “take or pay” που μπορεί να φτάσει μέχρι μηδενισμού του, ενώ συμφωνήθηκε η συμμετοχή ρώσικων εταιριών στους διαγωνισμούς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι συζητήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Έκτον: άρχισαν και συνεχίζονται οι συζητήσεις για μεγάλες ρώσικες επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ιστορική ενεργειακή, οικονομική και πολιτική συμφωνία, από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η οποία ανοίγει νέους στρατηγικούς ορίζοντες για την πορεία της περιοχής μας  και της Ευρώπης.

iskra.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ