ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ «ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ» ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ

1131183Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας θέλοντας να ευχαριστήσει τα μέλη και τους φίλους της, τους κάλεσε να επιλέξουν μια ταινία μέσα από μια σειρά ταινιών που πρότεινε. Τελικά, προτάθηκε η ταινία “Ανταύγειες σε χρυσά μάτια” του Τζον Χιούστον, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Μάρλον Μπράντο.

Από τη μυθική δεκαετία της σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών (λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), η μεταφορά του bestseller του Carson McCullers στον κινηματογράφο, από τον έμπειρο Τζον Χιούστον, δίνει την ευκαιρία για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας στους δυο πρωταγωνιστές και την αφορμή για ένα, επίκαιρο στις μέρες μας, σχόλιο πάνω στις ανομολόγητες επιθυμίες μας και τις συνέπειές τους στην κοινωνικότητά μας.

Το μυθιστόρημα “Reflections in a Golden Eye” κυκλοφόρησε το 1941. Ο συγγραφέας Carson McCullers δέχτηκε προσωπική επίθεση και το βιβλίο μετριότατες κριτικές. Ο κύριος λόγος ήταν ότι έθιγε σοβαρά σεξουαλικά ταμπού και μάλιστα σε μία εποχή, καταμεσής του πολέμου, που ο συντηρητισμός επιβάλλονταν υπέρ εστιών. Χρόνια μετά, ένας από τους τολμηρούς σκηνοθέτες, ο Τζον Χιούστον, το έκανε ταινία.

Η προτελευταία προβολή του χειμώνα θα γίνει την Τρίτη 21 Απριλίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, στις 7.00 και 9.30 μ.μ.

Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον
Σενάριο:Γκλάντις Χιλ, Τσάπμαν Μόρτιμερ  βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Carson McCullers
Φωτογραφία: Aldo Tonti και Oswald Morris
Μουσική: Toshirô Mayuzumi

Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μάρλον Μπράντο, Μπράιαν Κιθ, Τζούλι Χάρις, Γκόρντον Μίτσελ και σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση ο Χάρβεϊ Καϊτέλ.
Κοινωνική

Έτος: 1967
Έγχρωμη
Διάρκεια: 108’

Η Υπόθεση:

Αμαρτωλοί πόθοι, απαγορευμένοι έρωτες και φλογερά πάθη πυρπολούν την οθόνη και το μικρόκοσμο μιας πειθαρχημένης στρατιωτικής βάσης του αμερικανικού Νότου, μέσα από την ιστορία ενός μεσήλικα λοχία που προσπαθεί να καταπιέσει την ομοφυλοφιλία του πίσω από έναν αποτυχημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που η εμφάνιση ενός ελκυστικού στρατιώτη πυροδοτεί καινούργια και καταστροφικά πάθη.

Σ’ ένα στρατόπεδο στη Τζόρτζια, τον Οκτώβρη του 1948, ο ταγματάρχης Πέντερτον διατάζει τον στρατιώτη Γουίλιαμς να καθαρίσει το γρασίδι μπροστά στο σπίτι του, ενώ η γυναίκα του Ελεονόρα κάνει ιππασία με το άλογό της και με συντροφιά τον εραστή της.
Στην επιστροφή της, μιλάει με τον Γουίλιαμς, που συνήθως φροντίζει το άλογό της, ενώ γράφει προσκλήσεις για ένα πάρτι.
Το βράδυ η Πέντερτον και οι Λάνγκτον δειπνούν μαζί. Ο άνδρας της, που δεν έχει σεξουαλικές σχέσεις με τη γυναίκα του, αδιαφορεί για το φλερτ της με τον Λάνγκτον.
Η γυναίκα του τελευταίου, ΄Αλισον αντίθετα, υποφέρει, αλλά είναι και άρρωστη από τότε που πέθανε το παιδί της.
Ο Γουίλιαμς έχει τη μανία να παρακολουθεί κρυφά τους άλλους, ειδικά την Ελεονόρα.
Τη νύχτα μπαίνει κρυφά στο χωριστό δωμάτιό της και την παρακολουθεί σιωπηλά ενώ κοιμάται…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ