Γράφει ο Γιάννης Παιδής
Συμπληρώθηκαν ήδη 7 μήνες από την ημέρα που ο Π. Σαρχώσης και οι σύμβουλοι της Συν Πολιτείας ανέλαβαν τα ηνία του δήμου Τυρνάβου και κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα διάστημα αρκετό για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τη νέα δημοτική αρχή.
Αναμφισβήτητα η νέα δημοτική αρχή κλήθηκε να διοικήσει το δήμο σε μια περίοδο από τις χειρότερες για την αυτοδιοίκηση και έχοντας κληρονομήσει έναν διαλυμένο δήμο με πολλά προβλήματα από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μαλάκου και με τους πολίτες να περιμένουν στήριξη από το δήμο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον καθένα.
Όμως αυτές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που κληρονόμησε, ήταν εν πολλοίς γνωστά προεκλογικά ενώ κάποια εμφανίστηκαν και στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και συνεπώς δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες για λάθη, αστοχίες, παραλείψεις και συμβιβασμούς, από την πλευρά των νέων δημοτικών αρχόντων.
Ξεκινώντας από τις επιλογές του δημάρχου για τις θέσεις των αντιδημάρχων εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι έχουμε αντιδημάρχους δύο και τριών ταχυτήτων, με κάποιους να έχουν αναγορευθεί σε συγκυβερνήτες, κάποιους να μην ταιριάζουν τα χνώτα τους με το δήμαρχο και κάποιους άλλους να μην μπορούν να σηκώσουν, λόγω αδυναμίας, το βάρος των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί.
Αυτό έχει τουλάχιστον μέχρι σήμερα σαν αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, προβλήματα να μην αντιμετωπίζονται, αλλά και να δημιουργούνται τριβές εντός της δημοτικής ομάδας, που έχουν αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία.
Ταυτόχρονα εκείνο που ακούγεται όλο και πιο έντονα και που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και με την καταψήφιση θεμάτων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ δημοτικής ομάδας και «αξιωματούχων».
Όπως είναι φυσικό αυτό το κλίμα δεν δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας να ξετυλίξει ένα ξεκάθαρο όραμα για το δήμο μέσα από τη συνδιαμόρφωση προτάσεων και θέσεων, βάσει του προεκλογικού της προγράμματος, ενώ και η απουσία συναντήσεων δημοτικής αρχής και ψηφοδελτίου είναι ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα που οδηγεί σε τριβές και αποξένωση.
Σε πολιτικό επίπεδο η δημοτική αρχή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έδειξε διάθεση σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές και με τις πολιτικές λιτότητας στην αυτοδιοίκηση, επιλέγοντας το δρόμο του συμβιβασμού και της διοίκησης μέσα στο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει τρόικα και μνημόνια.
Φωτεινές εξαιρέσεις η απόφαση να μην σταλούν στοιχεία για τους υπαλλήλους που ζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, και κυρίως η τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης για κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στο νερό και η αφαίρεση του ήδη επιβληθέντος τέλους στα τιμολόγια του νερού στον Αμπελώνα και το Βρυότοπο του 2011.
Κατά τα άλλα, δίμηνα, συμβασιούχοι, πεντάμηνα και αναθεωρήσεις προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, βάσει του παρατηρητηρίου, είναι αυτά που εφαρμόζει και η σημερινή δημοτική αρχή, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με σιγουριά για το αν μπορεί να πράξει διαφορετικά.
Κοινή διαπίστωση αυτού του πρώτου 7μηνου είναι ότι η δημοτική αρχή έχει απορροφηθεί στην αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αστοχίες και λάθη λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού, ενώ η καθημερινή τριβή των αιρετών με αυτά τα θέματα αποτελεί τροχοπέδη για την προώθηση δράσεων και έργων που θα δώσουν άλλη ώθηση στην τοπική κοινωνία και θα βγάλουν το δήμο από το τέλμα, με την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα για να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές.
Στον κοινωνικό τομέα που ενώ είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες προεκλογικά, μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δυστυχώς δεν έχει να επιδείξει κάποιο ουσιαστικό έργο αφού για κοινωνικό παντοπωλείο ακούμε και κοινωνικό παντοπωλείο δεν βλέπουμε, ενώ για κοινωνικό φαρμακείο και για τμήμα παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ούτε λόγος.
Αλλωστε το γεγονός ότι ενόψει του Πάσχα ελάχιστοι ήταν αυτοί που έσπευσαν να ενισχύσουν το κοινωνικό παντοπωλείο για να προσφέρει κάποια τρόφιμα σε άπορους του δήμου, αποδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η δημοτική αρχή έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να λειτουργήσει σωστά μία τέτοια δομή και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία αλλά και επιχειρήσεις της περιοχής για να την ενισχύσουν, όπως γίνεται με τόσο και τόσα κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.
Στον τομέα του πολιτισμού περιμένουμε νε ξετυλιχθεί το σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής για να μπορέσουμε να εκφράσουμε άποψη αν και η αλήθεια είναι ότι ακούγονται ήδη κάποια παράπονα από εκπροσώπους συλλόγων.
Ο εθελοντισμός αν και ξεκίνησε με δειλά βήματα στο πρώτο διάστημα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής εγκαταλείφθηκε προφανώς λόγω έλλειψης διάθεσης ή και λόγω αδυναμίας των στελεχών της νέας δημοτικής αρχής να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία.
Το δημοτικό συμβούλιο χώρος παραγωγής πολιτικής και ουσιαστικού διαλόγου δυστυχώς τείνει να μετατραπεί σε όργανο διεκπεραίωσης θεμάτων. Παράλληλα με την άρνηση της προέδρου να ικανοποιήσει το αίτημα της τρίτης παράταξης του δήμου να έχει φάκελο με τα θέματα πριν από τις συνεδριάσεις, οδήγησε τους συμβούλους της Δράσης Πολιτών να απέχουν από τις συνεδριάσεις. Σίγουρα θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί το προεδρείο και να αναθεωρήσει την απόφαση περί μη παράδοσης φακέλου με τα θέματα για να επανέλθει η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου στους κανονικούς ρυθμούς.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει αφήσει μέχρι σήμερα αναπάντητα θέματα για τον τρόπο λειτουργίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής από τη στιγμή που καλείται να πληρώσει χρήματα σε άτομα που διεκδικούν διάφορα ποσά με αγωγές για έργο που προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια.
Και θα πρέπει να το κάνει αυτό για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στα δημοτικά δρώμενα.
Σ.Σ.: Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σαν σκοπό του να αναδείξει τις παραλείψεις σε θέματα καθημερινότητας και τις αστοχίες που εντοπίζονται γιατί αυτό είναι θέμα του καθημερινού ρεπορτάζ. Σκοπός είναι να επισημάνει τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορούμε να μιλάμε για ένα διαφορετικό δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο στον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο πολίτης.