Φ. ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ (ΕΕ): ΤΟ GREXIT ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

μογκερίνιΤην ίδια ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στους ίδιους.

Την αρχή έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μοκγερίνι, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε ότι “αν μια χώρα πέσει, θα πέσει όλο το σύστημα”. Δεν πρέπει να γίνονται «εύκολες» κουβέντες για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, επιχείρησε να συγκαλύψει και να εξωραΐσει τις επώδυνες συνέπειες που θα έχει για τους λεγόμενους εταίρους η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η ευρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα.

Οι παραπάνω δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων των ιμπεριαλιστικών κέντρων της Δύσης μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν, αφού οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι οι απειλές και οι πιέσεις που στρέφονται σε βάρος της χώρας μας, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε “μπούμερανγκ” και να έχουν δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στους λεγόμενους “θεσμούς”, με τις εξελίξεις να λαμβάνουν τη μορφή ντόμινο.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ευελιξία στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης αλλά για να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μοκγερίνι.

«Αν πέσει ένας, τότε θα πέσει ολόκληρο το σύστημα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη για αυτό» σημείωσε η κ. Μογκερίνι στα περιθώρια συνάντησης των G7 στην γερμανική πόλη Λούμπεκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ιταλίδα πολιτικός τόνισε πως οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ίδιες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιγερ, υποστήριξε από την πλευρά του πως δεν πρέπει να λέγονται «εύκολες» κουβέντες για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνοντας παράλληλα σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.

«Εάν εν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και αποχωρήσει από την ευρωζώνη, η ευρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα αλλά δεν θα είναι ομαλή η μετάβαση», υπογράμμισε ο οικονομολόγος. Ο Μπλανσάρ τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, “όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ