ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

Η Ηρώ Διώτη, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε σήμερα αντιπροσωπεία του γερμανικού Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δρ Anton Hofreiter , Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος των Πρασίνων/Συμμαχίας 90, ο Αντιπρόεδρος κ. Schmidt, καθώς και τα στελέχη του κόμματος, κα Maja Ifland και κ. Philip Bohle.

Την αντιπροσωπεία συνόδευσε ο Επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας, κύριος Klemens Semtner.

Η κ. Διώτη ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε πως τα ζητήματα της διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος είναι για την κυβέρνηση πολύ ψηλά στην ατζέντα και βρίσκονται στον πυρήνα αυτού που ονομάζει κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η κ. Διώτη μίλησε για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει στο επίκεντρό του την εργασία, το περιβάλλον και την εμβάθυνση και επέκταση της δημοκρατίας στον σχεδιασμό και στην παραγωγή, με εργαλεία το δημόσιο δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό, ένα νέο πλαίσιο για το χώρο κι ένα σχέδιο αειφόρας διαχείρισης και προστασίας των δασών και των προστατευόμενων περιοχών.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε θέματα της ατζέντας που θα απασχολήσουν την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Το ζήτημα των εξορύξεων, με προμετωπίδα την παύση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, που χαρακτηρίζεται ως ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.
  • Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί προωθούσαν μεγάλες ιδιωτικές μονάδες καύσης, παραγνωρίζοντας συνειδητά τα προηγούμενα στάδια διαχείρισης που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

  • Το ζήτημα της βιοποικιλότητας, των Προστατευόμενων Περιοχών και συνολικά της προστασίας των χερσαίων αλλά και θαλάσσιων φυσικών οικοσυστημάτων.
  • Το ζήτημα των υδάτων, της ποιότητά τους και της διαχείρισής τους ως δημόσιο κοινό αγαθό.
  • Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που έχει ήδη αναδυθεί στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, εν όψει και της συνόδου στο Παρίσι το Δεκέμβρη του 2015

Η κ. Διώτη κλείνοντας την ομιλία της τόνισε την σημασία των συνεργασιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε από κοινού να προωθηθούν ζητήματα στην κατεύθυνση αειφορικών λύσεων με πρόταγμα την «οικονομία των αναγκών» και όχι των αριθμών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ