Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα f+ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, έχει την τιμή να φιλοξενεί τον επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του Reuters στην Ελλάδα, Γιάννη Μπεχράκη, την Τρίτη 21 Απριλίου και ώρα 19:30, στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου στο Μύλο του Παππά, (Γεωργιάδου 53) στη Λάρισα.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, θα παρουσιάσει στο κοινό ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της φωτογραφικής του δουλειάς. Μετά το πέρας της παρουσίασης, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ώρα προσέλευσης 19.00
Ώρα έναρξης 19.30
Είσοδος Ελεύθερη

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και πήρε Bachelor of Arts στο Middlesex University. Εργάστηκε ως φωτογράφος στούντιο στην Αθήνα την περίοδο 1985-86.

Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS. Το 1989 ανέλαβε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του REUTERS στην Ελλάδα και το 2000 προήχθη σε Chief-Photographer.

_MR_38s16Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη. Έκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσοβο, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή.

Επίσης, κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και το «Μουντιάλ» στην Αμερική το 1994. Από το 2008 μέχρι το 2010 διατελούσε διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου στο Ισραήλ και Παλαιστίνη. Το 2010 μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και το Ντουμπάι, ενώ έχει παρουσιάσει και πολλές ατομικές εκθέσεις.

Ο Γιάννης Μπεχράκης έχει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις. Από αυτές ξεχωρίζουν οι εξής:
Το 1998 το 2002 και το 2004 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο την Βαρκελώνη και την Ρώμη αντίστοιχα.

Το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» (General news stories) στον πιο σημαντικό παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO για μια σειρά  12 φωτογραφιών από το Κόσσοβο. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική.
Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο Πολεμικών ανταποκριτών Prix de Bayeux στη Νορμανδία.
Το 2003, 2009 και 2013 βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό China International press photo.contest.

yannis behrakis Athens1994Έχει κερδίσει τον τίτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς 7 φορές στα Greek Fujifilm Awards.
Το 2012 βραβεύτηκε από την ένωση Φωτορεπόρτερ της Αμερικής για τη δουλειά του στην Αραβική άνοιξη και το 2013 απέσπασε δυο σημαντικά βραβεία από τα International Photography Awards αλλά και το Πανεπιστήμιο δημοσιογραφίας του Μισούρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό POYi, Pictures of the Year.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ