ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ  «ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Το «Αλάτι της Γης» αυτή την Κυριακή μας ταξιδεύει στη Θεσσαλία με τελικό προορισμό τη Λάρισα. Από την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της ευρύτερης περιοχής, εστιάζουμε επιλεκτικά σε πέντε διαφορετικά γλέντια, με τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και με τη μεγάλη παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές γύρω από τη Λάρισα (Αγιά, Αμπελάκια), τον Ανατολικό Κάτω Όλυμπο, την Ελασσόνα, καθώς και στα Χάσια και την περιοχή του Ασπροπόταμου.

Η πρόεδρος του Λυκείου Θέλμα Ζητονούλη και ο δάσκαλος της χορευτικής ομάδας Δημήτρης Τσιπλακούλης αναφέρονται στην πολύχρονη δραστηριότητα και τις προσπάθειές τους για την καταγραφή, μελέτη και διάδοση της λαϊκής παράδοσης, με έμφαση στην ενδυμασία και τη διδασκαλία των δημοτικών χορών και τραγουδιών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις μεγάλες θεματικές παραστάσεις που οργανώνουν, καθώς και στην τακτική συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ όπου έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

14. IMG_0862 16. IMG_5159Στο δυναμικό θεσσαλικό γλέντι που ακολουθεί ξεδιπλώνεται ο πλούτος και η ποικιλία του τοπικού ρεπερτορίου, μέσα από παλαιά τραγούδια που αποδίδονται χορωδιακά χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, αλλά και μιαν επιλογή από αντιπροσωπευτικούς θεσσαλικούς χορούς στις τοπικές τους παραλλαγές: συρτά, στα τρία, τσάμικα, συγκαθιστά, μπεράτιακ.ά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρήστος Αγριόδημος και Ξενοφών Τσιούνης (τραγούδι), Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Λευτέρης Γάλλος (βιολί),  Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Κώστας Παπαδημητρίου (λαούτο), Γιάννης Μακρυγιάννης (ντέφι), Τάκης Μπέκας (κλαρίνο), Βασίλης Έξαρχος (βιολί), Χρήστος Αδάμος (λαούτο), Παύλος Μπέκας (ακορντεόν), Γιώργος Ντίνας (ντέφι), Κώστας Δεδούσης (κλαρίνο), Κώστας Νάτσιος (βιολί), Θάνος Ρούμπος (βιολί) και Βασίλης Σαραντινός (ντέφι).

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας, με την επιμέλεια του Δημήτρη Τσιπλακούλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ