ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στις κατασκηνώσεις της Κρανιάς, εξέδωσε ο δήμος Τεμπών υποστηρίζοντας ότι προωθεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των εγκαταστάσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Η Δημοτική Αρχή Τεμπών – εκφράζοντας την καθολική άποψη της τοπικής κοινωνίας της Κρανιάς Ολύμπου – τονίζει την ανησυχία της ως προς την πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων και δηλώνει «ΟΧΙ» σε αυτή την επιλογή.

Η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας ήταν και είναι για το Δήμο Τεμπών απαραίτητο κι αναγκαίο προαπαιτούμενο σε κάθε περίπτωση.

Ευελπιστούμε να επιδείξει την ανάλογη ηθική και η νέα κυβέρνηση.

Περαιτέρω, ζητήματα ανακαίνισης, χρήσης, λειτουργίας, διάθεσης προσωπικού – πόρων και υλικών, αλλά ακόμη κι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω υποδομών δεν γίνεται να προσπεραστούν.

Ήδη οι Δήμοι δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε καθημερινές αρμοδιότητές τους.

Μια επιπλέον φροντίδα προσφύγων εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού σε συνδυασμό με την έλλειψη αστυνομικής δύναμης, αλλά και νομικού πλαισίου για ανάλογες δράσεις, θα αποβεί μοιραία τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Ο χώρος των κατασκηνώσεων παραδόθηκε στο Δασαρχείο Λάρισας από το ΥΠΑΑΤ το Φεβρουάριο του 2012, παρά την αντίδραση του Δήμου Τεμπών.

Μετά από αγώνες ο Δήμος μας διεκδικεί πλέον δικαστικά την έκταση των περίπου 22 στρεμμάτων, τα οποία παραχωρήθηκαν από την τότε Κοινότητα Κρανιάς για τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων το 1958.

Σε ένα καταπληκτικό χώρο και σε υψόμετρο 650 μέτρων κτίσθηκαν λοιπόν πριν από 60 χρόνια τα ευμεγέθη πέτρινα κτίρια (εστιατόρια, χώροι αναψυχής, διδασκαλίας κλπ) τα οποία φιλοξένησαν επί σειρά ετών χιλιάδες παιδιά απ΄όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας και τις κραυγές αγωνίας, στο συγκεκριμένο χώρο κυριαρχεί μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.

Η φθορά του χρόνου, οι «επισκέψεις» αγνώστων που συνοδεύτηκαν από βανδαλισμούς αλλά και η εναλλαγή πολλών φορέων ως υπεύθυνοι του χώρου, ισοπεδώνουν τις άλλοτε εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.

Όμως αυτό δεν πτόησε τη δημοτική αρχή.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 και με το αμέριστο ενδιαφέρον της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κας. Άννας Βαγενά, ο Δήμος Τεμπών κατέθεσε εκ νέου τρεις (3) προτάσεις για την αξιοποίηση και την επανάχρηση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός Οικολογικού Πανεπιστημιακύ Πάρκου – Campus με σαφή αναφορά στη σύνδεση των Πανεπιστημιακών Τεχνολογικών Σχολών, που το μαθησιακό τους αντικείμενο σχετίζεται με το Φυσικό Περιβάλλον. Οι Σχολές – τμήματα που είναι δυνατό να επιδείξουν ενδιαφέρον είναι : Δασολογίας / Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων / Δασοπονίας / Αρχιτεκτονική Τοπίου / Ανθοκομίας κ.α.

Οι εναλλακτικές προτάσεις του Δήμου είναι χωρίς διαβάθμιση του βαθμού προτεραιότητας διότι έχουμε την πίστη ότι μπορούν να συνυπάρξουν.

Έτσι, έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου προετοιμασίας για αθλητικές ομάδες ή ακόμη και προπονητικού κέντρου, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδανικό υψόμετρο και φυσικό οικοσύστημα.

Αυτό ακριβώς το γεγονός μας οδήγησε και σε μια ακόμη πρόταση, αυτή της δημιουργίας μιας διεθνούς πολιτιστικής κατασκήνωσης. Εκεί οι άνθρωποι θα μπορούν να διδάξουν, να διδαχθούν αλλά και να αναδείξουν την περιοχή.

Ο Δήμος Τεμπών  έχει εντάξει την επανάχρηση των εγκαταστάσεων στο σχεδιασμό και την αναπτυξιακή του στρατηγική.

Είναι βέβαιο ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν ελκυστικό τόπο για τους ανθρώπους που επιδίδονται στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις δραστηριότητες της νεολαίας, το περιβάλλον και την οικολογία.

Προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι έχουμε όραμα και στόχο για το χώρο των κατασκηνώσεων της Κρανιάς.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσουν χώρο αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών.

Κι αυτές οι δηλώσεις μας απηχούν το σύνολο των κατοίκων της Κρανιάς Ολύμπου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ