ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών στις δημοτικές κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ιστορία αυτή έχει ένα παρελθόν και καλό είναι να το θυμόμαστε για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν οι κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού για φιλοξενία πληθυσμού είχε να κάνει την περιστασιακή φιλοξενία παιδιών του πολέμου (ορφανά) από τη Σερβία. Έπειτα εγκαταλείφθηκαν και με τη μεσολάβηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 2001-2002 φιλοξένησαν 180 μετανάστες από το Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που διαμαρτυρήθηκε για τη δημιουργία εστιών μόλυνσης τόσο στον Κοκκινοπηλό όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αφού οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων δεν διέθεταν τις ανάλογες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας τους. Μετά από λίγο καιρό, λόγω έλλειψης των απαραίτητων προϋποθέσεων φιλοξενίας τους και λόγω των καιρικών συνθηκών, οι περισσότεροι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, παραμένοντας εκεί σαράντα άτομα, τα οποία έφυγαν κι αυτά μετά από τρεις μήνες.

Θα ήθελα να δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως τη δεδομένη χρονική στιγμή οι κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού, στην κατάσταση που βρίσκονται, αν δεχθούν στο εσωτερικό τους οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη, θα μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για κάτι τέτοιο. Επιπλέον ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει ούτε την φύλαξη του χώρου, ούτε την σίτιση των ανθρώπων αυτών. Δεν μπορούμε λοιπόν σε καμία περίπτωση να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα έγκλημα με θύματα ανθρώπου ήδη ταλαιπωρημένους, οι οποίοι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι σήμερα.

Οι κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, έχουν πλέον παραχωρηθεί στον Δήμο Ελασσόνας, από το Υπουργείο Παιδείας και στα σχέδια του Δήμου είναι η επαναλειτουργία τους σε παιδικές κατασκηνώσεις. Ήδη δρομολογούμε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για επενδυτές να αξιοποιήσουν και να αναλάβουν τη συντήρηση και λειτουργία τους, με τη συμφωνία ο Δήμος να λαμβάνει από αυτούς ενοίκιο. Επίσης στα σχέδιά μας είναι η λειτουργία τους σε ετήσια βάση, ώστε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούν διάφορες ομάδες ατόμων, που θα παραμένουν στην περιοχή, στο πλαίσιο επισκέψεών τους για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Δεν θα εγκαταλείψουμε άλλο τις κατασκηνώσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί μεγάλες φθορές από βανδάλους και από τον χρόνο που παραμένουν σε αχρηστία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ