Η. ΔΙΩΤΗ: ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΥ “ΚΟΥΚΟΥΛΟΝΟΜΟΥ”

Στη γενίκευση της εγκληματικότητας όταν εγκληματούν οι φτωχοί, «όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους μετανάστες, τους  τοξικοεξαρτημένους κ.α.» αντίθετα με την αντιμετώπιση «μεγάλων αντικοινωνικών παραβάσεων, όπως η φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου, τα σκάνδαλα ή οι καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος και οι χαρισματικές διατάξεις», δίνοντας κοινωνικό και ταξικό πρόσημο στο φαινόμενο, αναφέρθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη,

μιλώντας επί της τροπολογίας 46/8-14.4.2015 που αφορά στην κατάργηση διατάξεων του “κουκουλονόμου”.

«Από τη μια είναι η ποινικοποίηση της φτώχειας και από την άλλη η κατασκευή του εσωτερικού εχθρού. Εδώ νομίζω ότι εντάσσεται και το ζήτημα του “κουκουλονόμου”. Όπως έχουμε παρακολουθήσει παρατεταμένα, τα τελευταία χρόνια στις τηλεοράσεις κατασκευάστηκε αυτός ο εχθρός με το όνομα “κουκουλοφόροι”, για να στραφεί –πολύ μελετημένα- ο φόβος των ανθρώπων για κάθε είδους ανασφάλεια, αβεβαιότητα ή εκρηκτική κοινωνική κατάσταση σε αυτή την κατηγορία».

Όπως επεσήμανε, «ο νόμος έχει υπεραρκετά εργαλεία εάν θέλει να αντιμετωπίσει παράνομες πράξεις. Ο “κουκουλονόμος” ήταν το πρόσχημα για την καταστολή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που αντιπαλεύονταν το καθεστώς. Ήταν μέσα στο οπλοστάσιο μιας νομοθεσίας που στρεφόταν ευθέως εναντίον της κοινωνικής διαμαρτυρίας και της νεανικής ριζοσπαστικότητας και εκεί εξαντλήθηκε με δεκάδες στημένες υποθέσεις, χωρίς στοιχεία, με συλλήψεις σε σωρό στις διαδηλώσεις με την επιβαρυντική κατηγορία της κουκούλας, του μαντηλιού και γενικά των καλυμμένων χαρακτηριστικών. Πάντως, παρ’ όλες τις προσπάθειες του πολιτικού συστήματος όλων αυτών των χρόνων, νομίζω ότι η κοινωνία, όπως απέδειξε και στις πρόσφατες εκλογές, δεν πείστηκε ότι ο εχθρός της είναι ο επονομαζόμενος “κουκουλοφόρος”, αλλά έστρεψε αλλού το βλέμμα».

Η βουλευτίνα στο κλείσιμο της παρέμβασής και αναφερόμενη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε «όποιον θέλει να επιδείξει συνέπεια λόγων και πράξεων, να το πράξει και σήμερα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν πάντα κατά αυτού του νόμου. Και οφείλουμε να τηρήσουμε και αυτή τη δέσμευσή μας, διότι είμαστε συνεπείς άνθρωποι και αναλάβαμε την διακυβέρνηση έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και συγκεκριμένες διακεκριμένες απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Σας καλώ, λοιπόν, να είμαστε σοβαροί και να ψηφίσουμε την κατάργηση αυτού του γελοίου και αδιανόητου νόμου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ