Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕ ΤΟ 12ΛΕΠΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Για δώδεκα λεπτά συνομίλησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ουσιαστικά έσπασε το πρωτόκολλο καθώς σε αυτές τις εκδηλώσεις οι συνομιλίες είναι τυπικές και κρατούν λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο,

ο Μπαράκ Ομπάμα πλησίασε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και είχαν ως φαίνεται μια ουσιαστική συζήτηση την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε «σαφή ένδειξη συμπαράστασης» προς την Ελλάδα.

«Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με το mignatiou.com.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συνομίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανέλαβε και τις πιέσεις που δέχτηκε προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. «Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. «Εγώ του είπα», τόνισε, «ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν». Συμπλήρωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη» κατάληξε.

Πριν τη συνομιλία Βαρουφάκη – Ομπάμα δηλώσεις έκανε για την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. «Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης» σημείωσε.

Γ. Βαρουφάκης: Περάσαμε από «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε «πυραμίδα» λιτότητας

Η Ελλάδα θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και όχι να προσυπογράψει όλα τα αιτήματα των πιστωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης νωρίτερα μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχουν διεθνές αντίκτυπο και εξηγώντας γιατί είναι τόσο δύσκολες, είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, γιατί όσο περισσότερο κρατούν, τόσο περισσότερη θα είναι ασφυξία στην οικονομία.

«Τίποτα δεν θα ήταν ευκολότερο από το να υπογράψουμε όσα λέει το μνημόνιο» είπε προσθέτοντας όμως ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και ότι εάν η κυβέρνηση αποδέχονταν όλα τα αιτήματα των πιστωτών θα ήταν λάθος.

Διαβεβαίωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις 7 μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προαναγγέλοντας μεταξύ άλλων απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται στις ιδιωτικοποιήσεις, δραστικό περιορισμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας, είπε, μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο» είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό ήταν γιατί δεν πέρασαν τόση λιτότητα.

Η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε από μία περίοδο λιτότητας χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, πέρασε από μία «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε μία «πυραμίδα» λιτότητας (from ponzi growth to ponzi austerity) και οι δύο βασισμένες σε ένα μη βιώσιμο δανεισμό.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Γ.Βαρουφάκης, δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, αλλά ζητάμε την ευκαιρία, πρώτον, να ακουστούμε και, δεύτερον, για το χρόνο και την ευχέρεια να λάβει χώρα αυτός ο διάλογος.

Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, ειδικά από τη Βόρεια Ευρώπη, ότι δεν θα επιστρέψει στην σπάταλη το παρελθόντος. Και εκείνοι πρέπει πείσουν εμάς ότι μιλούν σοβαρά για την επανεκκίνηση επενδυτικών προγραμμάτων, είπε.

agonaskritis.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ