ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΕΕ Ο Ν. ΤΖΙΚΑΣ

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος και τον συνεχάρη για την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.  Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους της ΕΣΕΕ, ο Αντιπρόεδρος κ. Ν. Τζίκας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γ. Καρανίκας και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Μ. Ψαρουδάκης. 

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, ο κ. Κορκίδης ενημέρωσε διεξοδικά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας για το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η αγορά, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας δεν έχουν ολοκληρωθεί και καθυστερεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, ήτοι ένας έντιμος συμβιβασμός μαζί τους.

Το κλίμα ρήξης, που προς το παρόν επικρατεί, δημιουργεί πανικό στην κοινωνία και την οικονομία με απόδειξη τα 26 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφει στην αγορά μόνο αρνητικά πρόσημα: -20% σε κύκλο και όγκο πωλήσεων, -16% εισαγωγές, -13% εξαγωγές, -2,1% ο αποπληθωρισμός επί 24 μήνες, αρνητική πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες επί 52 μήνες και ρευστότητα μηδέν.  Οι προοπτικές προδιαγράφονται δυσοίωνες, όσο επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέληξε ότι, τόσο η αγορά όσο και οι πολίτες έχουν ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε να μπει ένα οριστικό τέλος στα διάφορα σενάρια χρεοκοπίας, διπλού νομίσματος, capital control, IOUs κλπ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένα εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.  «…Στην  προσπάθεια ανασυγκρότησης του παραγωγικού προτύπου της χώρας, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, είναι βέβαιο ότι, στέκονται αρωγοί στο πλευρό της Κυβέρνησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις…», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τη νέα, πρόταση της Διοίκησης του Ε.Β.Ε.Π., σχετικά με την αγορά μετοχών του Ο.Λ.Π. και τη  δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος, με στόχο να δημιουργηθεί στον Πειραιά ένα δυναμικό σχήμα τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και δύο παγκοσμίων παικτών, της πρώτης στον κόσμο Ελληνικής ποντοπόρου Ναυτιλίας και ενός Κινεζικού κολοσσού στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε και στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία που συνεχίζει η ΕΣΕΕ, διαμέσου των δύο οργανώσεων των εργοδοτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (UEAPME και Eurocommerce), με τίτλο ‘Rethink of Greece, Trust Hellenic Commerce’ (Ξανασκέψου την Ελλάδα – Εμπιστέψου το Ελληνικό Εμπόριο) και σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις των μικρομεσαίων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ζητώντας παράλληλα συνεχή ενημέρωση, κατανοώντας τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.  Τόνισε, επίσης, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της αγοράς και πιστεύει ότι το ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της χώρας μας αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο.  Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη του ελληνικού εμπορίου  για αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία και εξέφρασε την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της χώρας, θα εξευρεθεί σύντομα μία λύση επωφελής για όλους και η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ