ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Υγείας σχετικά με τη διακοπή της επιχορήγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οι περικοπές στο χώρο της υγείας είναι δραματικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Βήμα της Κυριακής, 01/03/2015) περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας τόνιζαν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Αυτό που συμβαίνει είναι να μεταφέρονται πόροι από όσα νοσοκομειακά ιδρύματα εμφανίζουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στα λιγότερο εύπορα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε στις 20/04/2015 την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι διακόπτεται η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ τουλάχιστον για τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, τα νοσοκομεία δεν θα εισπράξουν ρευστό εντός του τρέχοντος μηνός, που αναλογεί στις πληρωμές του Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το μήνα Ιανουάριο τα ποσά που έχουν εισπράξει τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν περικοπεί κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, με σοβαρό κίνδυνο τη διακοπή των προμηθειών προς τα νοσοκομεία.

Επειδή η έλλειψη ρευστότητας θα σημάνει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα ΕΣΥ που ψυχορραγεί, ερωτώνται οι Υπουργοί: Πρόκειται να διακοπεί η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε επίσημα τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας για τον τρέχοντα και τους επόμενους μήνες; Ποια είναι η συνολική πίστωση για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τους μήνες Φεβρουάριο. Μάρτιο, Απρίλιο; Εάν υπάρξουν περικοπές, σε ποιο ποσό θα ανέρχονται και από πότε θα ισχύσουν; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών στα νοσοκομεία; Εγγυάστε ότι θα αποπληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται, πράγματι, για διαφορετικό κονδύλι; Με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι χιλιάδες προσλήψεις εντός των επόμενων μηνών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός; Θα αποπληρωθούν, μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως έχετε δεσμευτεί, οι εφημερίες των ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ; Από πού θα αντλήσετε τα 24.000.000 ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ;

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com