ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 159 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΣ

Την στέγαση 2.238 μεταναστών σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σε όλη την χώρα εκ των οποίων 159 στη Θεσσαλία, προτείνει με επιστολή της στους περιφερειάρχες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.  Στην επιστολή της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρεται και στην κατανομή ανά περιφέρεια, τονίζοντας ότι το κόστος των περίπου 49 εκατ. ευρώ (22.082 ανά άτομο) θα καλυφθεί από τα σχετικά κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο έγγραφό της η υπουργός αναφέρει τα εξής:

Με την παρόν θα θέλαμε να επανέλθουμε στο ζήτημα της παροχής ανοικτών δομών φιλοξενιας και την αξιοποίηση των κονδυλίων της σχετικής Δράσης στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η παροχή ανοιχτών δομών φιλοξενίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων όσο και για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Το ζήτημα της στέγασης των μεταναστών, απαιτεί γνώση, αποφασιστικότητα αλλά και ευαισθησία για τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική κινούταν σε μία λογική η οποία αγνοούσε τόσο το ζήτημα του δικαιώματος των μεταναστών στη στέγαση όσο και το ζήτημα του δικαιώματος των μεταναστών στη σίτηση όσο και το ζήτημα του δικαιώματος όλων στην ασφάλεια. Έτσι, τα όποια κονδύλια διοχετεύονταν στα κέντρα κράτησης, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κρατούνται σε μεγάλες δομές υπό άθλιες συνθήκες και κατόπιν να αφήνονται χωρίς καμία πρόνοια στους δρόμους.

Το ΥΠΕΣ επιθυμεί να εφαρμόσει μία πολιτική όπου ούτε θα «φυτρώνουν» τεράστιες δομές εν μία νυκτί χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ούτε θα αφήνονται « μετανάστες άστεγοι στα κέντρα των πόλεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα ασφάλειας και την ασφάλεια των ίδιων και των κατοίκων. Για να μπορέσει αυτό να είναι εφικτό θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αξιοποίηση μέρους των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου των Περιφερειών για το σκοπό αυτό, ώστε να εξασφαλιστεί και μία δίκαιη και αναλογική κατανομή του πληθυσμού στις Περιφέρειες της χώρας.

Το ΥΠΕΣ προτείνει η αξιοποίηση αυτή να yίνει με προγράμματα παροχής φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο σε αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί με εξαιρετική επιτυχία πιλοτικά στην Αθήνα αλλά και προηγουμένως σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, καθώς συνδυάζουν τη στέγαση με την ένταξη, παρέχοντας ένα φάσμα υπηρεσιών:

Στέγαση σε διαμέρισμα Σίτιση

Παροχή ειδών ένδυσης & Υπόδησης

Υποστηρικτική Υπηρεσίες: Παροχή κοινωνικής υποστήριξης, Παροχή ψυχολογικής στήριξης, Παροχή ιατρικής υποστήριξης και χορήγηση φαρμάκων

Ένταξη επωφελούμενων σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας υλοποιούμενα από φορείς της Κοινωνίας των πολιτών & της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Χορήγηση μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρόμων με τα μαζικά μέσα μεταφοράς

Επικοινωνία μέσω της διαμεσολάβησης διερμηνέα

Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι πολλαπλά:

  • Αποφυγή “ιδρυματισμού”- Υποβοήθηση ενσωμάτωσης στο κοινωνικό σύνολο- Αποφυγή “γκετοποίησης” από την πλευρά των αλλοδαπών.
  • Άμεση μετακύλιση του οικονομικού οφέλους στην τοπική οικονομία και διασπορά αυτού. Η τοπική κοινωνία θα ωφεληθεί καθώς οι πόροι δεν κατευθύνονται σε εταιρείες αλλά διοχετεύονται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και στην τοπική κυρίως οικονομία (καταστήματα κλπ).
  • Σύντομος χρόνος έναρξης λειτουργίας.

Κόστος:

  • Το τελικό κόστος ανά άτομο (λιγότερο από HC/ημερησίως) είναι κατώτερο από το επίδομα ανεργίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.
  • Το κόστος για 5,5 χρόνια υλοποίησης, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, υπολογίζεται σε 22.082 ευρώ ανά θέση.

Η κάθε Περιφέρεια μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2010 δύναται να διαθέσει για την υλοποίηση της συγκεκριμένης Δράσης (ανοιχτών δομών και κοινωνικής ένταξης ) το 6% του συνολικού πιστωμένου προϋπολογισμού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτονται στον πιο κάτω πίνακα και το κόστος ανά άτομο για την υλοποίηση του προγράμματος παροχής φιλοξενίας που περιγράφηκε ανωτέρω προκύπτει η εξής αναλογική περιγραφή ανά Περιφέρεια:

ypes_metanastes_epistoli_aftodioikisi_Page_3

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ