ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο ναό του Αγίου Αθανασίου Τερψιθέας πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους ιερείς για την άριστη κατά πάντα διακονία τους τις ημέρες του Πάσχα, τόσο στις ιερές Ακολουθίες, όσο και στο Μυστήριο της Μετανοίας.

Ακόμη έθιξε το θέμα του τρόπου της αντιμετώπισης πολλών συγχρόνων ποιμαντικών προβλημάτων, και αυτό ακόμη της καλής προετοιμασίας των λειτουργών του Θεού του Υψίστου, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τον σύγχρονο άνθρωπο, απ’ όπου κι αν προέρχεται, και σε όποια κατάσταση και αν ευρίσκεται.

Ακολούθησε η σημαντική και ιδιαίτερα πρωτότυπη εισήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Μιχαήλ Σαντοριναίου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο οποίος μίλησε με θέμα: «Εκ των λόγων σου κριθήση…».

Ο λόγιος ομιλητής, με τον χαρισματικό του λόγο και χρησιμοποιώντας πολλά πατερικά χωρία, μίλησε για τον κίνδυνο της καταλαλιάς και της κατακρίσεως, ο οποίος αποβαίνει τόσο καταστρεπτικός για τις ψυχές των ανθρώπων. Ο Κύριος, κατά την επίγεια παρουσία Του, τόνισε πως απ’ τα λόγια μας θα κριθούμε: άρα η προσοχή των λόγων μας και των σκέψεών μας αποβαίνει επιτακτική.

Η καταλαλιά είναι γέννημα μίσους, παχιά βδέλλα που ρουφά όλο το αίμα της αγάπης, υπόκριση της αγάπης είναι η κατάκριση, που όντως κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας είναι η ευκολότερη αμαρτία. Να λοιπόν από πού προέρχεται· είναι αποκύημα μίσους. Μια μόνιμη πληγή μίσους και οργής διατηρούμε λοιπόν μέσα μας, όταν κατακρίνουμε τον άλλον, τον πλησίον μας, τον αδελφό μας, αδιαφορώντας για την αυτοεξέταση, για τον έλεγχο των δικών μας κριμμάτων. «Άκουσες λόγον», λέει η Γραφή· «θάψτον»! Μην τον αναπαράγεις για το κακό του κρινομένου από σένα αδελφού σου!

Στη συνέχεια ο π. Μιχαήλ προκάλεσε τον διάλογο των Ιερέων πάνω στα αίτια που δημιουργούν το φοβερό αμάρτημα της κατακρίσεως (κακή προαίρεση, περιέργεια, έλλειψη συγχωρήσεως και πνευματικής καλλιέργειας κ.λπ.), αλλά και στο πώς αυτό θεραπεύεται μέσα στην ανθρώπινη καρδιά, που είναι το κέντρο τόσο των αγαθών όσο και των κακών λογισμών και σκέψεών μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ