ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΜΒΡΥΟ!

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν επίσημα ότι κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά ανθρώπινο έμβρυο, αλλά η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις για την ηθική πλευρά του επιτεύγματος.   

Η τεχνική, που ονομάζεται CRISPR, αναζητά γονίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα όπως κληρονομικές ασθένειες. Η CRISPR ματίζει το DNA, αντικαθιστώντας το προβληματικό γονίδιο με διαφορετικά μόρια, δυναμικά εξουδετερώνοντας την απειλή πριν από τη γέννηση.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, αλλά εντελώς αμφιλεγόμενο, επίτευγμα. Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η επεξεργασία του εμβρύου είναι επικίνδυνη, ότι τα υγιή γονίδια θα μπορούσαν ακούσια να αλλάξουν, και ότι η επεξεργασία εμβρύων μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις επερχόμενες γενιές.

Επιστήμονες στο Sun Yat-sen University δοκίμασαν την CRISPR σε ανθρώπινα έμβρυα, σε μια προσπάθεια να τροποποιήσουν ένα γονίδιο που προκαλεί μια θανατηφόρα ασθένεια του αίματος. Η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί σε έμβρυα ζώων και σε ενήλικα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με το Nature, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε που ασχολείται με ανθρώπινα έμβρυα.

Το πείραμα δεν έγινε χωρίς προβλήματα

Οι ερευνητές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την CRISPR για να επεξεργαστούν ένα γονίδιο που ονομάζεται ΗΒΒ, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη της οποίας οι μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν β-μεσογειακή αναιμία.

Ωστόσο, η CRISPR συχνά έχανε το στόχο της και κολλούσε το DNA σε λάθος μέρη του γονιδιώματος, με αποτέλεσμα, αντί να αντιμετωπίζει την παλιά ασθένεια, να προκαλεί καινούργια. Από τα 86 έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα, μόνο τα 28 είδαν επιτυχώς ματισμένο το DNA.

(Μην ανησυχείτε, τα έμβρυα της μελέτης δεν επρόκειτο να γίνουν ανθρώπινα όντα. Ξεκίνησαν ως in-vitro αυγά που το καθένα είχε δύο σπερματοζωάρια που έστελναν το DNA τους, και έτσι τα έμβρυα αυτά σταμάτησαν να εξελίσσονται κατά τα πρώιμα στάδια).

“Αν θέλεις να το κάνεις με φυσιολογικά έμβρυα, θα πρέπει να είσαι 100% σίγουρος,” είπε ο επικεφαλής ερευνητής Junjie Huang στο Nature . “Γι ‘αυτό σταματήσαμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι πολύ ανώριμο.”

Το ίδιο πιστεύουν και πολλοί άλλοι .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ