“Πόλεμος” ξέσπασε στη Λέσβο μετά την απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, της τήρησης του αρχαίου εθίμου της ταυροθυσίας το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στον αύλειο χώρο του εορτάζοντος ναού των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η απαγόρευση έγινε “για να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανονισμοί που αφορούν τη σφαγή ζώων αποκλειστικά σε σφαγεία, αλλά και του νόμου περί προστασίας των ζώων, που απαγορεύει τη διατήρηση ζώων για πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς σκοπούς”.
Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της Κυριακής των Μυροφόρων, τη μέρα που γίνεται κάθε χρόνο το μεγάλο, γνωστό σε όλη την Ελλάδα, πανηγύρι της Λέσβου, για το Μανταμαδιώτη Ταξιάρχη, σφάζεται ένας ταύρος αλλά και άλλα ζώα, κυρίως αρνιά, προσφορά των πιστών για το λεγόμενο “κισκέκ(ι)”. Στη συνέχεια μαγειρεύεται το παραδοσιακό “φαγητό του Αγιού”, από σπασμένο σιτάρι, κρέας και ρεβύθια και προσφέρεται στους προσκυνητές. Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο, που χάνεται στο βάθος των αιώνων και σίγουρα υπερβαίνει την δισχιλιετή χριστιανική παράδοση.
Το όλο θέμα προέκυψε με παρέμβαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυτιλήνης “Κιβωτός”, τα οποία, με ενυπόγραφη επιστολή τους στους μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβο και Μηθύμνης Χρυσόστομο, ανέφεραν τους λόγους που δεν θα παραστούν στο πανηγύρι του Μανταμάδου, ζητώντας την μη τήρηση του τελετουργικού του εθίμου. Ακολούθησαν πολλά άλλα δημοσιεύματα, από φιλοζωικούς συλλόγους και άτομα σε όλη τη χώρα, που καλούσαν μέχρι και σε μποϊκοτάζ της Λέσβου, ως τόπο διακοπών και των προϊόντων της, εφόσον τηρείτο το έθιμο.
Επίσης, η Πανελλαδική Φιλοζωική και περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή ζωοφιλικών σωματείων, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, κοινοποίησε επιστολές διαμαρτυρίας, σε αρμόδια υπουργεία στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Έτσι, χθες το βράδυ, δόθηκε εντολή στον πρωτοπρεσβύτερο του ναού των Ταξιαρχών Μανταμάδου, Στρατή Δήσσο, να αποφευχθεί η σφαγή, κάτω από τον πλάτανο στο βόρειο τμήμα του ναού. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, σε περίπτωση που τηρηθεί το έθιμο, θα υπάρξουν συλλήψεις, όσων προβούν στη σφαγή.
Τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας, για μη τήρηση του εθίμου της σφαγής του ταύρου ακολούθησε σήμερα σειρά διαμαρτυριών. Πολλές δεκάδες αναρτήσεων, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μιλούν για “σφαγή ενός ιστορικού εθίμου”, ενώ ψήφισμα διαμαρτυρίας είχε συγκεντρώσει πολλές δεκάδες, εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.
Έντονες ήταν και οι διαμαρτυρίες τοπικών συλλόγων του Μανταμάδου, που με συγκέντρωση τους σήμερα το βράδυ εκφράζουν την αντίθεση τους στην απαγόρευση.
enikos.gr