ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση με την οποία εξηγεί στους εργαζόμενους των Σ/Μ Λάρισα τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα για να εισπράξουν επίδομα ανεργίας, αλλά και επίδομα αφερεγγυότητας εξέδωσε ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων του νομού. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι της επιχείρησης  «ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ», μετά και τη δημοσίευση της απόφασης για την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση πτώχευσης, να παραλάβουν την καταγγελία της σύμβασής τους από τον σύνδικό της πτώχευσης κ. Θεοδωρόπουλο, κατά τις ημέρες και τις ώρες που δημοσιεύτηκαν  ( από Δευτέρα 27/4/2015 έως Πέμπτη 30/4/2015 και ώρα 10:00 π.μ. – 13:30 μ.μ. από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης 7ο χλμ ε.ο. Λάρισας – Αμπελώνα και από Δευτέρα 4/5/2015 και για τις επόμενες ημέρες από το γραφείο του συνδίκου Μεγ.Αλεξάνδρου 41, κατά τις ώρες 12:00 μ.μ. – 15:00 μ.μ.), έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Με την καταγγελία της σύμβασης, θα πρέπει μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία της απόλυσής τους να εγγράφουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους και να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση λόγω ανεργίας. Η επιδότηση ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 Ευρώ. Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Για την βεβαίωση δικαιώματος επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ο άνεργος προσκομίζει στον ΟΑΕΔ:

  1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας
  2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
  4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.

5.Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.

  1. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
  2. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος.

Με την καταγγελία της σύμβασης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα αφερεγγυότητας που δικαιούνται. Σχετικά με το επίδομα αφερεγγυότητας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

α. Δικαιούχοι των παροχών λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη είναι οι εργαζόμενοι  επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση.  Σκοπός του λογαριασμού είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών (3) μηνών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της  πτώχευσης.

Το ύψος των παροχών αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

β. Το δικαίωμα για πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών στον εργαζόμενο από το “Λογαριασμό προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη” ασκείται με έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς την αρμόδια, Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο από τη δημοσίευση της απόφασης για την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση πτώχευσης.  Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους της επιχείρησης ¨ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ»,  η  καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι 3/10/2015, από την στιγμή η επιχείρηση κηρύχθηκε σε πτώχευση στις 3/04/2015.

Μετά την πάροδο της εξάμηνης προθεσμίας, χάνεται το δικαίωμα για τις παροχές αυτές.

γ. Τα σχετικά δικαιολογητικά που θα συνυποβληθούν με την αίτηση είναι τα εξής:

1) Βεβαίωση του συνδίκου της πτώχευσης.

2) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86  για το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών και την περίοδο στην οποία αναφέρονται.

3) Δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜ ΙΚΑ του ενδιαφερομένου.

4) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Για τυχόν ερωτήματα και απορίες θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. από το σωματείο, εντός των επόμενων ημερών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ