TRANSIT ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ         

Στο διπλανό διαμέρισμα της πολυκατοικίας όπου κατοικούσε ο Σωκράτης με τη γυναίκα του και την ”μητέρα”, τακτικά είχαν ”ξεγυρισμένους” καυγάδες και η γυναίκα του με την….. αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή της μαμάς, έκλειναν την πόρτα εισόδου-εξόδου του διαμερίσματος και δεν επέτρεπαν …κάνοντας αναχαίτιση στον σύζυγο και γαμβρό Σωκράτη να εξέλθει ….προτάσσοντας τα στήθη τους μπροστά στην πόρτα.

Ο Σωκράτης προκειμένου να μη γίνεται ”ρόμπα” στους λοιπούς ενοίκους της πολυκατοικίας είχε ανακαλύψει άλλο τρόπο ”διαφυγής”….καθόσον ”πενία τέχνας κατεργάζεται”. Αφού λοιπόν είχε ”απαγορευτικό εξόδου”, έβγαινε στη βεράντα του διαμερίσματος του, πηδούσε το διαχωριστικό στηθαίο του διπλανού διαμερίσματος και σαν ”κύριος”,[όταν ήταν καλοκαίρι και ανοιχτές οι πόρτες της βεράντας],έμπαινε μέσα στο σαλόνι του γειτονικού διαμερίσματος [,ενώ τον χειμώνα χτυπούσε ”συνθηματικά” το τζάμι της πόρτας].Οι γείτονες μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό γνώριζαν την κατάσταση και στωικά….. του άνοιγαν την πόρτα. Εκείνος τους χαιρετούσε ζητώντας συγγνώμη για το …ακατάλληλο του πράγματος και …κατευθύνονταν πρός την πόρτα [σαν στο σπίτι του με άλλα λόγια]…. και έτσι ”δραπέτευε” στον ….έξω κόσμο, η και στη δουλειά του. Η επιστροφή του ήταν normal, αφού τα νεύρα της γυναίκας του και της ”μητέρας” είχαν περάσει….Οι γείτονες μετά την πρώτη έκπληξη και τις εξηγήσεις του Σωκράτη τον έκριναν με κατανόηση και συμπάθεια και του επέτρεπαν ”για ανθρωπιστικούς λόγους” την ”παρέλαση” μέσα από το σπίτι τους.

Κάποιο μήνα του καλοκαιριού οι ηλικιωμένοι γείτονες του Σωκράτη απουσίαζαν για οικογενειακό λόγο και στο διαμέρισμα φιλοξενούνταν η κόρη με τον γαμβρό τους που τους είχαν επισκεφθεί από το εξωτερικό και οι οποίοι δεν γνώριζαν για το ….”μεταναστευτικό” και τις transit διελεύσεις. Έτσι λοιπόν ένα βράδυ ο Σωκράτης -ως συνήθως-,εισήλθε μέσα  από τον γνώριμο χώρο της βεράντας, άνετος και cool για την καθιερωμένη ”παρέλαση”. Ο γαμβρός και η σύζυγός του αντιλαμβανόμενοι την εισβολή του Σωκράτη, που έκανε ”ντού” ΄πίσω από τις κουρτίνες του σαλονιού τους, τον πέρασαν για διαρρήκτη και αμέσως ο γαμβρός που ήταν αρκετά γεροδεμένος του επιτέθηκε αστραπιαία και τον ”πλάκωσε στο ξύλο”. Μέχρι ο δυστυχής Σωκράτης να του εξηγήσει τι συνέβαινε, γιατί έτρωγε ξύλο ”κατά ριπάς” και με την ταραχή και τις κραυγές, οι ένοικοι του άλλου διπλανού διαμερίσματος ανησύχησαν και κάλεσαν την Αστυνομία Στο διαμέρισμα του επεισοδίου αμέσως προσέτρεξε περιπολικό αυτ/το και οι αστυνομικοί τους οδήγησαν στο αστυν. Τμήμα …για τα περαιτέρω, αφού προηγουμένως ο φουκαράς ο Σωκράτης οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες στα μάτια και στο στόμα……Στον αξ/κό υπηρεσίας του Τμήματος δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις ότι….<<δεν είναι αυτό που νομίζεις >>,ζητήθηκαν εκατέρωθεν συγγνώμες και έτσι λύθηκε η παρεξήγηση και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Υπήρξαν πολλοί διάλογοι που ειπώθηκαν, όπως.

–”Καλά ρε φιλαράκι γιατί δεν μου είπες από την αρχή ότι είσαι ”ο παράξενος ταξιδιώτης” ;

–”Αφού ρε σύ δεν πρόλαβα και με πλάκωσες αμέσως στις ανάποδες. Τι θα πώ τώρα εγώ στη γυναίκα μου μόλις επιστρέψω και στην κ……..γρια την πεθερά μου ; Θα μας ακούσει όλη η συνοικία και θα τα βάλουν και μαζί σου γιατί με έδειρες…..Ξέρεις τι μπινελίκια έχεις να φάς από την πεθερά ; ”

–”Δεν μασάω, γιατί εγώ δεν φταίω για ότι έγινε, αλλά αυτές, που δεν σου δίνουν….άδεια εξόδου. Καλά ρε κάθεσαι και τις ανέχεσαι που σου απαγορεύουν να βγείς έξω ;Μήπως σου βάζουν και τιμωρία ;Εγώ θα τις είχα πετάξει subito χωρίς αλεξίπτωτο….”

–”Εσύ δεν ξέρεις τίποτα. Η κ….πεθερά μου είναι ”ντόπερμαν” και ”πίτ-μπούλ η γυναίκα μου.”

–”Καλά-καλά κοίταξε να τσαμπουκαλευθείς λίγο και να βγαίνεις original από την σωστή πόρτα και ξέχασε την πόρτα του πεθερού μου.Σωκράτη σου ζητώ συγγνώμη που σε κτύπησα,αλλά από εδώ και πέρα τέρμα οι ”αβλαβείς διελεύσεις” που λέμε και εμείς στη γλώσσα μας,γιατί όπως βλέπεις συμβαίνουν και απρόβλεπτα ατυχήματα…”

Τελικά με αυτά και άλλα,όλοι μαζί με ταξί επέστρεψαν στα σπίτια τους.Καυγάς πάντως στο σπίτι του Σωκράτη δεν ακούσθηκε το ίδιο βράδυ. Μάλλον πεθερά και σύζυγος του Σωκράτη θα πρέπει να πήραν με φόβο τον γείτονα…….

Οι ”παρελάσεις έλαβον τέλος” γιατί συμπτωματικά ο γαμβρός έσωσε την κατάσταση άθελά του….Τα πεθερικά του μάλλον θα ήταν ευγνώμονες με τον γαμβρό τους, όχι βέβαια γιατί έδειρε τον άτυχο Σωκράτη, αλλά γιατί μπορούσαν πλέον να ….βλέπουν τηλεόραση στο σαλόνι τους χωρίς ….”αβλαβείς διελεύσεις”.

ΣΗΜ. Το όνομα του Σωκράτη δεν είναι πραγματικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ