ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΘΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ!

Όπως κι εμείς, οι μέλισσες έχουν πρόβλημα με το να κάνουν τις πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Προτιμούν τρόφιμα που είναι καλυμμένα με κοινά γεωργικά φυτοφάρμακα: Όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δείγματα σιροπιού ζάχαρης, και οι μέλισσες αλλά και οι αγριομέλισσες δείχνουν την προτίμησή τους στα δείγματα που περιέχουν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με το Science Daily:

“Τα νεονικοτινοειδή στοχεύουν τους ίδιους μηχανισμούς του εγκεφάλου των μελισσών που πλήττονται από τη νικοτίνη στον ανθρώπινο εγκέφαλο», είπε η Geraldine Wright, επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης. Το γεγονός ότι οι μέλισσες δείχνουν προτίμηση στην τροφή που περιέχει νεονικοτινοειδή είναι ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει ότι όπως η νικοτίνη, τα νεονικοτινοειδή μπορεί να ενεργούν σαν ναρκωτικό και να κάνουν την τροφή να δείχνει πιο ικανοποιητική.

“Αν οι μέλισσες προτιμούν να συλλέγουν νέκταρ με νεονικοτινοειδή, αυτό θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των αποικιών και στους πληθυσμούς των μελισσών».

Η Jane Stout, Καθηγήτρια Βοτανικής και κύρια ερευνήτρια στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Trinity College του Δουβλίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμη και αν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφίμων για τις μέλισσες σε γεωργικές περιοχές όπου χρησιμοποιούνται νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, οι μέλισσες προτιμούν τις καλλιέργειες που έχουν μολυνθεί από τα νεονικοτινοειδή. Δεδομένου ότι τα νεονικοτινοειδή μπορεί επίσης να καταλήξουν και στα άγρια φυτά που αναπτύσσονται δίπλα στις καλλιέργειες, θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο διαδεδομένα στη διατροφή των μελισσών από όσο προηγουμένως νομίζαμε.”

Εν ολίγοις, οι μέλισσες προτιμούν την ανθυγιεινή διατροφή, ακόμη και όταν υπάρχει καλύτερη διαθέσιμη. Σας θυμίζει κάτι;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ