ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2018

Υποχρεωτικά σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών θα τοποθετείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης που θα ειδοποιεί άμεσα και αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος (σύστημα eCall).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 31 Μαρτίου 2018 βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 2014 οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν τους 25.700!

Το σύστημα eCall υπολογίζεται ότι θα μειώσει κατά 10% τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Η εισηγήτρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Τσεχίας Όλγα Σεχνάλοβα δήλωσε πως το eCall είναι μια δημόσια υπηρεσία που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες «ανεξάρτητα από τον τύπο του οχήματος ή την τιμή αγοράς του».

e120Το σύστημα eCall χρησιμοποιεί την τεχνολογία κλήσης έκτακτης ανάγκης στον πανευρωπαϊκό αριθμό 112 ειδοποιώντας αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες διάσωσης να αποφασίσουν άμεσα για το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης που απαιτείται, καθώς και να φτάσουν πιο γρήγορα στο σημείο του ατυχήματος.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, η αυτόματη κλήση θα δίδει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μόνο ελάχιστα βασικά δεδομένα και όχι προσωπικά δεδομένα.

Επίσης διευκρινίζεται πως τα δεδομένα που θα συγκεντρώνουν τα κέντρα έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος eCall δεν θα πρέπει να παρέχονται σε τρίτους χωρίς την ρητή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου.

Οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν επίσης υποχρεωτική ρήτρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει, κατά τα τρία έτη μετά την άνοιξη του 2018, εάν οι συσκευές eCall θα πρέπει να τοποθετηθούν και σε άλλα οχήματα, όπως λεωφορεία, πούλμαν ή φορτηγά.

www.pontos-news.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ