Ανετος και ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, εμφανίστηκε χθες στη συνέντευξη με τον Ν. Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος όμως παρά την προσπάθειά του να μας πείσει ότι έχει βάλει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το που θα πάει τη διαπραγμάτευση και με το πόσο κόκκινες είναι αυτές οι γραμμές που θέτει.
Πρώτα από όλα το κορυφαίο ερώτημα είναι τι θα κάνει σε περίπτωση που οι εταίροι με τη σκληρή γραμμή της οικονομικής ασφυξίας, επιμείνουν σε μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, μειώσεις μισθών και γενικά στην καταστροφική πολιτική λιτότητας, αφού με το να μας λέει ότι θα πάει σε δημοψήφισμα γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ούτε απαντά στο ερώτημα αν είναι έτοιμος για ρήξη.
Επίσης με τα όσα άφησε να εννοηθούν για τον ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο, έδειξε ότι στο βωμό του ανοίγματος της χρηματοδοτικής στρόφιγγας είναι έτοιμος να υλοποιήσει και σκληρά μέτρα που στραγγαλίζουν το λαό και επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία, μόνο που δεν μας είπε τι θα γίνει τον Ιούνιο όταν θα ανοίξει το ασφαλιστικό και οι δανειστές απαιτήσουν την υλοποίηση και άλλων μέτρων από το mail Χαρδούβελη.
Ο πρωθυπουργός μπορεί μεν να έπλεξε το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν μας εξήγησε όμως γιατί έκανε την αλλαγή και γιατί έσκυψε το κεφάλι στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και των ντόπιων πολιτικών αλλά και των διαπλεκόμενων συμφερόντων που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν εκστρατεία κατασυκοφάντησης του μεγάλου οικονομολόγου, που κατά ομολογία Τσίπρα αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα και την κυβέρνηση.
Δυστυχώς δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν ο κ. Τσίπρας με τα όσα ανέφερε για τους λόγους που άλλαξε την ιεραρχία στη διαπραγματευτική ομάδα αντικαθιστώντας ένα τέτοιο σημαντικό κεφάλαιο, ένα asset, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το μόνο βέβαιο από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συμβιβασμούς, όσο επώδυνοι και αν είναι. Ψάχνει τρόπους να ξεβάψει τις κόκκινες γραμμές, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σκεφτεί το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από το ευρώ και γενικά ψάχνει «έντιμο» συμβιβασμό εντός της ευρωζώνης που έχει ήδη βάλει τις δικές της κόκκινες γραμμές τις οποίες δυστυχώς με όσα είδαμε χθες αργά ή γρήγορα θα τις επιβάλει αφού η εναλλακτική στις πιέσεις για τον κύριο Τσίπρα δεν είναι η έξοδος από το ευρώ αλλά η έξοδος από την κυβέρνηση, ώστε να έλθουν και πάλι κάποιοι άλλοι πρόθυμοι να εφαρμόσουν νέα μνημόνια με καταστροφική λιτότητα.
Δυστυχως χθες δεν φάνηκε ο πρωθυπουργός να επιμένει στα όσα έλεγε μέχρι τώρα περί πολιτικής λύσης και ούτε έδειξε διατεθειμένος να τραβήξει άλλο το σκοινί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αργά αλλά σταθερά αρχίζει να συμβιβάζεται.