ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΗ

Το μη επανδρωμένο Progress M-27M που κόστισε £25.000.000, παρουσίασε βλάβη κατά τη διάρκεια αποστολής που στόχευε στον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τη Γη.

Το διαστημικό σκάφος Progress M-27M, που μεταφέρει κοντά τρεις τόνους προμήθειες για τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, άρχισε μια «ανεξέλεγκτη κάθοδο” 100 μίλια πάνω από τη Γη, και αναμένεται να φτάσει στη γη κάποια στιγμή μεταξύ 7 και 11 Μαΐου.

Ο Igor Komarov, επικεφαλής της διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roskosmos, δήλωσε ότι οι μηχανικοί πάλεψαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο του σκάφους, το οποίο ξέφυγε από τον έλεγχο τους αμέσως μετά την εκτόξευσή του.

Το Progress M-27M εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ της Ρωσίας στο Καζακστάν την Τρίτη, αλλά η πτήση αντιμετώπισε δυσκολίες όταν μόνο ενάμιση δευτερόλεπτο πριν από το διαχωρισμό του πυραύλου, απέτυχε η  τηλεμετρική επικοινωνία, με αποτέλεσμα να μπει σε λάθος τροχιά.

Ο Alexander Ivanov, αναπληρωτής του κ Komarov, αρνήθηκε να προβλέψει ακριβώς το σημείο που θα πέσει το σκάφος, αν και είπε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς θα μπει στην ατμόσφαιρα “κάπου πάνω από τον Ειρηνικό” μεταξύ 5 και 7 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο μέρος του σκάφους αναμένεται ότι θα καεί καθώς θα μπαίνει στην ατμόσφαιρα, και έτσι δεν θεωρείται ότι θα αποτελέσει απειλή για τους κατοίκους στην περιοχή ή τη ναυσιπλοΐα.

telegraph.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ