ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΧΑΦΙΕΔΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας τοπικών συμβουλίων παραβατικότητας εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτηρίζοντας αυτό το θεσμό χαφιέδικο μηχανισμό. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Η δημοτική αρχή της Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ) στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, 30 Απρίλη 2015, μεταξύ άλλων φέρνει θέμα για τη δημιουργία Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας (ΤΣΠ). Τα Τοπικά Συμβούλια Παραβατικότητας έχουν προϊστορία από το 1999 με σκοπό να προωθούν το χαφιεδισμό, που οδηγεί στην αστυνομικοποίηση της κοινωνίας και δημιουργούν στην κυριολεξία μια πόλη – γκέτο, όπου ο καθένας μπορεί να …«καρφώνει» τον άλλο στην ΕΛΑΣ! Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο νόμος για τη λειτουργία τους:

             «Αναλαμβάνουν το συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας». Δηλαδή, έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται στις δραστηριότητες κάθε κοινωνικού συλλόγου ή άλλου φορέα!

             «Προτείνουν αρμοδίως μέτρα αντιεγκληματικής πολιτικής»!

             «Συντάσσουν ετήσια έκθεση για την κατάσταση της εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης»!

             «Μεριμνούν για τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα»! Θα βραβεύεται, δηλαδή, ο καλύτερος χαφιές.

Με την 3002/24-12-2001 απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης (Μ. Χρυσοχοΐδης – ΠΑΣΟΚ) αυτή ορίζει ότι στα ΤΣΠ (μετέχουν και εν ενεργεία αστυνομικοί που ορίζονται με απόφαση του οικείου αστυνομικού διευθυντή. Ακόμη ορίζει ότι οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην τοπική αστυνομική αρχή, η οποία μπορεί να παρίσταται σ’ αυτές με εκπρόσωπό της. Τέλος, ορίζει αυτή η υπουργική ότι τα ΤΣΠ  υποχρεούνται  να γνωστοποιούν στις αστυνομικές αρχές τα προγράμματα δράσης τους και τα μέτρα που σχεδιάζουν, καθώς και πληροφορίες και στοιχεία που περιέχονται σ’ αυτά και σχετίζονται με την «εγκληματικότητα» – δηλαδή την «παραβατικότητα», όπως ο όρος αυτός αντικαταστάθηκε.

Εδώ είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι με τις τροποποιήσεις του Ν. 3387/2005 περί «παραβατικότητας» εκδηλώνεται ένας από τους πονηρούς σκοπούς αυτής της αντικατάστασης, αφού η «παραβατικότητα» είναι φανερά πιο πλατιά έννοια από την «εγκληματικότητα» του ποινικού δικαίου.

Από τις διατάξεις αυτές γίνεται φανερό ότι συγκροτείται μέσα στους ΟΤΑ αστυνομικός μηχανισμός, με ευθεία οργανική συμμετοχή και πρωτοβουλία στελεχών της Αστυνομίας. Και ότι όλη αυτή η θεσμοθετημένη αστυνομοκρατική διείσδυση αποτελεί ένα ακόμα πλοκάμι άντλησης πληροφοριών για τις «ριζοσπαστικές» σκέψεις, αντιλήψεις και αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού της «αυτοδιοικούμενης» περιφέρειας. Πληροφορίες, που μπορούν ανεξέλεγκτα να μεταβιβάζονται σε ανώτερα κλιμάκια των δομών της αστυνομοκρατίας σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο και να αξιοποιούνται για την υλοποίηση της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του Ευρωμονόδρομου σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Λάρισας να καταδικάσουν αυτή την κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζουν σαν να μην πέρασε μια μέρα και οι «νεόκοποι» διαχειριστές του συστήματος, όπως η σημερινή δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Να παλέψουν μέσα από την οργάνωση τους στα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, για να καταπολεμηθούν οι αιτίες που γεννούν τα όποια προβλήματα και που έχουν την αφετηρία τους στις τεράστιες ανισότητες που προκαλεί το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα, ανατρέποντας το και οικοδομώντας μια άλλη κοινωνία και οικονομία προς όφελος του λαού”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ