ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΕΜΠΩΝ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο δήμο Τεμπών εξαιτίας της απόφασης της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης στο δήμο με τις παρατάξεις Νέα Δύναμη της μείζονος αντιπολίτευσης του Γ. Μανώλη και Λαϊκή Συσπείρωση του Χ. Μπίκα να εκδίδουν ανακοινώσεις καταγγέλλοντας την απόφαση αυτή.

Η ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ

Η μείζονα αντιπολίτευση «Νέα Δύναμη» του Δήμου Τεμπών, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, “καταγγέλλει το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους τοπικούς προέδρους της συμπολίτευσης που υπερασπίστηκαν και ψήφισαν τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ με αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης». Αυξήσεις που σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κολλάτου για την ύδρευση είναι 50% μεσοσταθμικά για όλο το δήμο, για τη δε άρδευση η αύξηση είναι 15% στα ήδη ισχύοντα τιμολόγια, υπολογίζοντας επιπλέον και το 13% του ΦΠΑ.

μανώληςΗ εισήγηση του Δημάρχου, κατά τα λεγόμενά του, στηρίχθηκε σε οικονομική μελέτη οικονομολόγου που προσέλαβε ο ίδιος , ως εργοδότης. Τη μελέτη αυτή τη ζητήσαμε να τη μελετήσουμε σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ποτέ δε μας δόθηκε και παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυξήσεων, η δημοτική ενότητα Νέσσωνα όπου με τις αυξήσεις που προτείνονται στην ύδρευση η αύξηση τελικά θα ξεπεράσει το 80% στο οικιακό τιμολόγιο.

Στους Γόννους το οικιακό τιμολόγιο ύδρευσης για κατανάλωση τετραμήνου μέχρι 60 κ.μ. από 0,15 λεπτά του ευρώ σε 0,25 λεπτά του ευρώ και επιπλέον ετήσιο πάγιο 33,00 €, τελική αύξηση 55,47 € ετησίως και σε ποσοστό αγγίζει το 150%.

Στο Μακρυχώρι το οικιακό τιμολόγιο ύδρευσης για κατανάλωση τετραμήνου μέχρι 120 κ.μ. από 0,36 λεπτά του ευρώ σε 0,38 λεπτά του ευρώ και επιπλέον ετήσιο πάγιο 33,00 €, τελική αύξηση 40,20 € ετησίως και σε ποσοστό αγγίζει το 50%.

Στον Πυργετό το οικιακό τιμολόγιο ύδρευσης για κατανάλωση τετραμήνου μέχρι 100 κ.μ. από 0,67 λεπτά του ευρώ σε 0,29 λεπτά του ευρώ και επιπλέον ετήσιο πάγιο 33,00 €, τελική ΜΕΙΩΣΗ -115,00 € ετησίως και σε ποσοστό που αγγίζει το ΜΕΙΟΝ(-) -50%.

Στα παράλια το οικιακό τιμολόγιο για κατανάλωση τετραμήνου μέχρι 50 κ.μ. από 1,00 € σε 0,60 λεπτά του ευρώ και επιπλέον ετήσιο πάγιο 48,00 €, τελική ΜΕΙΩΣΗ -14,00 € ετησίως και σε ποσοστό που αγγίζει το ΜΕΙΟΝ(-) -10%.

Για τους καταστηματάρχες οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω πως προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση μόνο 50%!!!!!! σε όλο το Δήμο δεν το καταλάβαμε.

Μήπως λέγοντας αυτό ο Δήμαρχος, εννοούσε ότι υπάρχει ΜΕΙΩΣΗ -50%;;;;; στη γενέτειρά του τον Πυργετό.

Προεκλογικά ανέφερε στις ομιλίες του ο κ. Κολλάτος, «είμαστε υπερήφανοι που νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου μας»,

Είμαι κοινωνικά δίκαιος,

Ο Δήμος χρειάζεται μια γενναία και τολμηρή Δημοτική Αρχή,

Θα παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες, Βιοτέχνες και εργαζόμενους

Κατάγομαι από τον Πυργετό, είμαι Δήμαρχος όλου του Δήμου Τεμπών κι έτσι λειτούργησα.

Πρόσφατα σε σύσκεψη στην αίθουσα  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί της περιοχής μας από τον παγετό του Μαρτίου, ο Δήμαρχος Τεμπών ενώπιον των παρευρισκομένων παραγωγών  μίλησε για ολική καταστροφή που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της περιοχής του Δήμου μας τόσο σε δέντρα κυρίως αλλά και σε άλλες καλλιέργειες όπως οι  καρπουζοπαραγωγοί και ζήτησε την άμεση στήριξη της πολιτείας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνάνε οι παραγωγοί αγρότες. Δηλώνοντας ότι σαν δημοτική αρχή θα σταθεί δίπλα στον παραγωγό.

Σήμερα προτείνει αύξηση 15% στα ήδη ισχύοντα τιμολόγια, υπολογίζοντας επιπλέον και το 13% του ΦΠΑ.

Αν όλα τα προεκλογικά και μετεκλογικά λεγόμενα του Δημάρχου συνάγουν με τις παραπάνω προτεινόμενες αυξήσεις ή μειώσεις τα συμπεράσματα δικά σας.

Εντύπωση προκάλεσε και η στάση των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης των εκλεγμένων από τις εκλογικές περιφέρειες Νέσσωνος και Γόννων που προσπαθούσαν με τα λεγόμενά τους να πείσουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά όλους εμάς για τη δίκαιη επιβολή αυτών των μεγάλων αυξήσεων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα εκτός του Πυργετού και των παραλίων.

Εδώ για να μην αδικήσω πρέπει να αναφερθώ ότι τις αυξήσεις – μειώσεις δεν ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Νέσσωνος κ. Γιάννης Αργυρίου.

Σε παρέμβασή μας σαν μείζονα αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση της τιμολογιακής πολιτικής. Αμφισβητήσαμε τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Θεωρήσαμε τις αυξήσεις υπερβολικές. Καταγγείλαμε ότι η προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική έχει σχεδιαστεί με προχειρότητα και ελαφρά τη καρδία. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω τις προτεινόμενες αυξήσεις και να παραμείνουν τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης ως έχουν μέχρι τις 31-12-2016, διότι ούτε η οικονομική συγκυρία το επιτρέπει αλλά ούτε και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΤ δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Προτείναμε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της ΔΕΥΑΤ (είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου) ώστε να γίνει βιώσιμη η επιχείρηση και να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος.

Προτείναμε άρση αδικιών και αστοχιών που έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια απέναντι σε δημότες μας που είναι πολύτεκνοι, αμεα και μακροχρόνια άνεργοι

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας σύνταξης και της σπουδής να ψηφισθούν οι αυξήσεις των τελών ύδρευσης είναι, ότι δεν προβλέπετε στην εισήγηση του Δημάρχου η τιμολογιακή πολιτική χρεώσεων τελών ύδρευσης, σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ελαιοτριβεία, τυροκομεία, ποιμνιοστάσια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.

Τέλος σε ερώτησή μας, γατί ενώ λειτουργεί ο βιολογικός καθαριθσμός λυμάτων στον Πυργετό δεν προβλέπετε επιβολή τέλους αποχέτευσης σε όσους είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο αποχέτευσης; δεν πήραμε απάντηση. ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

Είναι σαφές ότι σαν αντιπολίτευση θα έρθουμε σε άμεση επαφή με τους δημότες στα καφενεία σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις ώστε να ενημερωθούν καλύτερα για τις άδικες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στην ύδρευση και άρδευση.

Καλούμε τους δημότες σε εγρήγορση γιατί χρειάζεται «σύγκρουση και αγώνας ουσιαστικά πολιτικός» με αυτές τις επιλογές σε όλα τα επίπεδα”.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Το νερό νεράκι θα πούνε οι κάτοικοι του δήμου

μπικαςΗ Λαϊκή Συσπείρωση  Τεμπών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή  και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ενέκριναν τη «νέα» τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ με αυξήσεις  στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης. Αυξήσεις που σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κολλάτου για την ύδρευση είναι 50%  μεσοσταθμικά για όλο το δήμο, αλλά βέβαια στην πραγματικότητα ξεπερνούν το 100%.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμη τα εξής: “Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η δημοτική ενότητα Νέσσωνα όπου μια οικογένεια με κατανάλωση 70 κμ το τετράμηνο πλήρωνε 0,22 ευρώ το κυβικό μέτρο, με την αύξηση θα πληρώνει 0,45 ευρώ το κμ,(αύξηση 100%) και αν καταναλώσει πάνω από 140 κμ 0,80 ευρώ  το κμ. (αύξηση 300%).Επίσης αυξάνεται  το πάγιο από 20 σε 33 ευρώ.

Στους  Γόννους  από 0,22 ευρώ σε 0,35 και 0,60 αν η κατανάλωση είναι πάνω από 140 κμ. Στο Μακρυχώρι από 0,32 ευρώ σε 0,45 για κατανάλωση  από  60 -140 κμ και 0,80 ευρώ για πάνω 140 κμ

Στα χωριά του δήμου που το χειμώνα υδρεύονται από νερά πηγών τους επιβάλλει να πληρώνουν όλο το χρόνο νερό και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες όπως ίσχυε ως τώρα. Ενώ για τα παράλια η τιμή κυμαίνεται από 0,90 έως και 1,35 ευρώ το κμ. Κυριολεκτικά οι κάτοικοι του δήμου θα πούνε «το νερό νεράκι»

Για τους καταστηματάρχες  και τους μικροεπαγγελματίες οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι με τις αυξήσεις πλήττονται ιδιαίτερα   οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν τεράστια ποσά για την υδροδότηση των ποιμνιοστασίων.

Στην άρδευση η αύξηση που επιβλήθηκε φτάνει το 15% και αν υπολογίσει κανείς και το 13% του ΦΠΑ φτάνει το 28%. Και αυτό  τη στιγμή που οι αγρότες χτυπιούνται από την ΕΕ και την νέα ΚΑΠ, που οι τιμές στα αγροεφόδια και τα καύσιμα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, που οι  αμυγδαλοκαλλιεργητές  χτυπήθηκαν από τον παγετό και η παραγωγή φέτος  στην περιοχή μας θα είναι σχεδόν μηδενική. Με τις αυξήσεις αυτές ο κ. Κολλάτος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ψήφισαν τις αυξήσεις δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες του δήμου μας.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ ψηφίστηκε στο όνομα της «αδικίας», της «χαλαρής εισπρακτικής πολιτικής» και του «εξορθολογισμού» . Τον πυρήνα αυτής της λογικής υποστηρίζει και η μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ)που διαγκωνίζεται ως ο καλύτερος διαχειριστής της άγριας τοπικής φορολογίας, απλά στην τοποθέτησή τους δήλωσαν ότι πρέπει πρώτα να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ και μετά να γίνουν αυξήσεις!!!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να δίνεται φθηνό και ποιοτικό στους δημότες  καταψηφίσαμε τις αυξήσεις  και ζητήσαμε τη δραστική μείωση των τιμολογίων του νερού. Απαιτούμε τιμολογιακή πολιτική που θα εξασφαλίζει φθηνό νερό στις λαϊκές οικογένειες, στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, ενώ θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έργα υποδομών ύδρευσης και άρδευσης, ενώ είμαστε ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε, που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εμποδίζοντας τη ολοκλήρωση σημαντικών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας  και γενικά στη Θεσσαλία”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ