ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Απεργία προκήρυξε για αύριο Κυριακή 3 Μαΐου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων που προβλέπεται για την αυριανή ημέρα. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλίας, αν και επίσημα οι εμπορικοί σύλλογοι στους 4 νομούς 

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας,  για ακόμη μία φορά πήρε απόφαση για απεργία του κλάδου για την Κυριακή 3 Μάη που είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Τι έχει να χάσει άλλωστε; Άλλη μία απεργία μαζί με τις δεκάδες άλλες απεργίες για όσες Κυριακές τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ) της ΟΙΥΕ για τον εκφυλιστικό, τον υπονομευτικό τρόπο που παίρνει τις αποφάσεις και οργανώνει τις απεργίες, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο για να οργανώσει την ενημέρωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να προκηρύσσονται απεργίες για να προκηρυχθούν, χάνοντας το νόημα της οργάνωσης από τους εργαζόμενους και της συμμετοχής τους.

Γι’ αυτό και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΟΙΥΕ την προηγούμενη Δευτέρα, στηλίτευσαν την στάση της πλειοψηφίας, που από την μία πολύ εύκολα παίρνει αποφάσεις για απεργία κι από την άλλη δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία της.

Ότι παρέμβαση γίνεται στους χώρους δουλειάς, γίνεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και από τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό. Κάνουμε προσπάθεια αξιοποίησης της απεργίας και ανάδειξης αυτού του μέσου πάλης, σαν την ανώτερη μορφή αντίστασης των εργαζομένων, παρόλες τις προσπάθειες της ΟΙΥΕ, να μην λειτουργεί σαν τέτοιο. Νομίζουν ότι προκηρύσσοντας απεργίες, θα ξεπλύνουν τις αμαρτίες που τους βαραίνουν! Οι ίδιες δυνάμεις ήταν στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ το 1997, που υπέγραψαν με την εργοδοσία  ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, την απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο. Αυτή η απόφαση είναι που ανοίγει σήμερα τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Αυτή η ξεπουλημένη πλειοψηφία ευθύνεται για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρέθηκαν ανέτοιμοι οργανωτικά και ιδεολογικά αφοπλισμένοι, στην γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, των εκάστοτε κυβερνήσεων και της τρόικας. Καλλιεργούν την λογική του μικρότερου κακού, λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν, ο κλάδος δεν απεργεί, θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι δεν θέλουν να συγκρουστούν με τους μεγαλέμπορους, γι’ αυτό το λόγο συμμαχούν μαζί τους στη λεγόμενη «συμμαχία για το εμπόριο», με τις εργοδοτικές ενώσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, με αυτούς που επί της ουσίας δεν διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Γι’ αυτό άλλωστε στην ανακοίνωσή τους έχουν σύνθημα «ούτε 52, ούτε και 8 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα.»

Δεν θα γίνουμε συνεργοί τους στην προσπάθεια εκφυλισμού των απεργιακών κινητοποιήσεων! Η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας, για όλα τα καταστήματα, όλο το έτος, είναι υπόθεση των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και των συμμάχων τους, των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, με τους οποίους πρέπει να δώσουμε από κοινού τη μάχη, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά της συμμαχίας στον κλάδο, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Γιατί ως γνωστόν, το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο, ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.

Γι’ αυτό καλούμε τους μικρέμπορους, να αντιπαλέψουμε από κοινού και να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια σε αυτήν την μεθόδευση, που μας οδηγεί στην χειροτέρευση των συνθηκών της εργασίας και της ζωής μας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι Διοικήσεις των Εμπορικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τι στάση θα κρατήσουν τελικά στο ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λογική «και με το λύκο και με το πρόβατο». Γιατί μέχρι σήμερα, άσχετα από τις εξαγγελίες που κάνουν οι εμπορικοί σύλλογοι κατά καιρούς, στην πράξη πατάνε σε 2 βάρκες.

 

Πρόσφατο το παράδειγμα της πρώτης Κυριακής του έτους, Κυριακής των Βαΐων, όπου οι αποφάσεις των Εμπορικών Συλλόγων, τόσο Πανελλαδικά όσο και στην περιοχή μας στην πλειοψηφία τους ήταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, ενώ για την επόμενη Κυριακή 3 του Μάη οι Θεσσαλοί έμποροι προτείνουν να είναι κλειστά τα καταστήματα. Δεν μπορεί η στάση τους να μην είναι σταθερή, για Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την Κυβέρνηση.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν βοήθησε στην ανάκαμψη της αγοράς για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αντίθετα ολοένα και αυξάνονται αυτοί που δεν αντέχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Και παρόλα αυτά έχουν την αυταπάτη, ότι αντίδοτο στα λουκέτα που βάζουν καθημερινά οι μικρέμποροι στα μαγαζιά τους, θα αποτελέσουν τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (OPEN STREET MALLS), που θα λειτουργήσουν πιλοτικά μες στο 2015 σε 6 πόλης της Ελλάδας, (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη) υπό την ευθύνη των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Γνωρίζουν καλά ότι όσο η λαϊκή οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την φοροληστεία, την ανεργία, την απληρωσιά, όσο οι εργαζόμενοι ζουν με μισθούς 300 και 400 ευρώ, όσο η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μειώνεται, δεν πρόκειται να σωθούν τα μικρομάγαζα, όσα Εμπορικά Κέντρα κι αν φτιαχτούν, ότι φιέστες κι αν διοργανώσουν. Το  μόνο που θα καταφέρουν είναι να δώσουν ακόμα ένα χτύπημα στους εργαζομένους στο εμπόριο, για περισσότερη εξαθλίωση των συνθηκών εργασίας και ζωή τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «Λευκής Νύχτας», όπου με  πρόσχημα την τόνωση της  αγοράς, διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι, πήραν απόφαση να λειτουργήσουν μεταμεσονύχτια τα μαγαζιά τους, υποχρεώνοντας τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα. Εμπορικοί Σύλλογοι, όπως του Τύρναβου και της Ελασσόνας στην περιοχή μας, οι οποίοι σήμερα βγάζουν «αγωνιστικές» κατά τα άλλα  ανακοινώσεις, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων «κάποιες» Κυριακές του χρόνου και καλούν τα μέλη τους να κλείσουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 3 Μάη.

Η συμμετοχή μας στην απεργία αποτελεί μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης, να μην ενδώσουμε στα παζάρια που γίνονται στην πλάτη μας για 7, 5, ή κάποιες Κυριακές το χρόνο.

 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 

  1. Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας με νόμο από την κυβέρνηση.
  2. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  3. 8ωρο-40ωρο-5θήμερο με μόνιμη σταθερή δουλειά .

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com