Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διήμερο Συνέδριο το οποίο είναι αφιερωμένο στις Υποδομές, στις Επενδύσεις και στην Ανάπτυξη στη διάρκεια του οποίου  θα παρουσιαστεί  και η ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα και την Τρίτη 11 και 12 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» στην Αθήνα .

Η πρόταση για την ανάδειξη των Τέμπων θα παρουσιαστεί την Τρίτη το απόγευμα, μετά τις ομιλίες του υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκας Κατσέλη  από το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κων/νο Κολλάτο.

Χαρακτηριστικό της πρότασης είναι να γίνει η  Κοιλάδα των Τεμπών ένα  ενιαίο πάρκο, με βασικό στόχο να αποτελέσει τόπο προορισμού επισκεπτών    και όχι μονο τόπο  διέλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κοιλάδα θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί, με σκοπό να μετατραπεί σε περιοχή επίσκεψης και ανάπτυξης δράσεων, ενώ οι επισκέπτες  θα μπορούνε  να τη διασχίσουν  ολόκληρη, είτε μέσα από περιπατητικά μονοπάτια, είτε χρησιμοποιώντας δρεζίνες, είτε με ποδήλατο, ακόμη δε και με ποταμόπλοιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται η επανανεργοποίηση των πηγών του Πηνειού, η ανάδειξη του αρχαιολογικού τουρισμού, η ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, η προβολή του ιστορικού κεφαλαίου της περιοχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κων. Κολλάτο, η πρόταση αντιμετωπίζει την Κοιλάδα ως ένα ενιαίο πάρκο, με αρχή απο τον  παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ιτέας Τεμπών, ενδιάμεσο κόμβο το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και κατάληξη την ευρύτερη περιοχή του Πυργετού, στο ύψος του πετρογέφυρου, με προοπτική να φτάσει μέχρι το παλαιό Τελωνείο, στο Παπαπούλι της Αιγάνης.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι, με τη διάνοιξη των σηράγγων το 2016, να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα της περιοχής με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία όπου μπορεί να επιτευχθεί αυτό: όπως είναι η κατασκευή σταθμού του προαστιακού στην Ιτέα (στην αρχή δηλαδή του πάρκου) και η αντίστοιχη ολοκληρωμένου κόμβου (στο τέλος του, στο ύψος του Πυργετού).

«Αυτό που ονειρευόμαστε είναι να αποτελέσει η περιοχή των Τεμπών,  σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού, αντάξια της ιστορίας, της σπουδαιότητας και της φήμης, εντός και εκτός Ελλάδας και όχι απλά διέλευσης».

Η παρουσίαση της πρότασης έχει προγραμματιστεί να γίνει την  Τρίτη 12 Μαίου, με εναρκτήριες ομιλίες του γεν. γραμματέα ΕΟΤ κ. Πάνου Λειβαδά και του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αντ. Λεούση.

Την παρουσίαση για την  πρόταση της  Κοιλάδα των Τεμπών θα γίνει από τον Δήμαρχο κ. Κων. Κολλάτο, με τη συνδρομή των υπαλλήλων των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και των Μελετητών, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν – απαντήσουν σε εξειδικευμένα σημεία αυτής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ