ΕΚΛ: Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

Φόβους για την επίτευξη μίας ακόμη επώδυνης για το λαό συμφωνίας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με αφορμή τα όσα αναφέρει το χθεσινό κοινό κείμενο Τσίπρα – Γιουνκέρ. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η διοίκηση αναφέρει τα εξής:

“H χθεσινή κοινή δήλωση των Τσίπρα – Γιούνκερ για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό και η καταγραφή του περιεχόμενου της ως δείγμα προόδου σημαίνει ότι φτάνουμε ακόμα πιο κοντά σε νέα αντεργατικά μέτρα.  Δεν είναι τυχαίο ότι από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (φορολογικά, ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό κ.ά.), επέλεξαν στη δήλωσή τους να αναφερθούν αποκλειστικά για τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών.

Από τις μεταρρυθμίσεις, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν στον «εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Αυτό σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και στην κρατική χρηματοδότηση, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πίσω από τον όρο «δίκαιο», κρύβεται η εξίσωση προς τα κάτω όλων των δικαιωμάτων.

«Αποφυγή της φτώχειας για την τρίτη ηλικία» σημαίνει συντάξεις πείνας και ταυτόχρονα «ευκαιρίες» για δουλειά μετά τη συνταξιοδότηση, για να ζήσει ο συνταξιούχος.

Και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, τα πράγματα είναι καθαρά. Συμφώνησαν «οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».

Θυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα για τη μείωση των μισθών από την εργοδοσία και την προηγούμενη συγκυβέρνηση ήταν ότι θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιείται τώρα αντεστραμμένο, για να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη δημαγωγία περί αύξησης των μισθών.

Το Εργατικό κέντρο Ν. Λάρισας, θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να πεί κάποιος ότι δεν ήξερε.  Με την κοινή δήλωση ανακοίνωσαν τη νέα επέλαση που θα πατήσει ως συνέχεια πάνω στους νόμους που οικοδομήθηκε ο σφαγιασμός των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα προηγούμενα χρόνια.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης για τις δήθεν κόκκινες γραμμές είναι αέρας κοπανιστός!

Τα νέα προνόμια που θα πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να προστατέψουν και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους σημαίνουν παγίωση και ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου.

Οι “κοινωνικοί διάλογοι” που στήνονται αυτήν την περίοδο έχουν στόχο από τη μία να παραπλανηθούν οι εργαζόμενοι και να αποσπαστεί η λαϊκή συγκατάθεση για νέα μέτρα και νέα μνημόνια και από την άλλη να κερδηθεί χρόνος ώστε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να προχωρήσουν, χωρίς εμπόδια και αγώνες, στην υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Να μην το επιτρέψουμε! Να απαντήσουμε συνολικά σε ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνηση, στη μεγαλοεργοδοσία και στο νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας δυνατά, μαχητικά! Με μαζική αγωνιστική απάντηση να σταματήσουμε το εμπόριο τρόμου που διαδέχεται το εμπόριο ελπίδας. Τα 5 τελευταία χρόνια με τα ίδια ακριβώς διλήμματα και τους ίδιους εκβιασμούς έχουν χρεοκοπήσει το λαό.

Γι’ αυτό το ΕΚΝΛ, θεωρεί ότι μόνο οι εργατικοί αγώνες με μαζικότητα και διάρκεια, πρώτα και κύρια στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, μπορούν να ανακόψουν την επίθεση. Καλούμε την εργατική τάξη, τα σωματεία να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να μην αποδεχτούν τη νέα συμφωνία – μνημόνιο, όπως κι αν την ονομάσουν. Αγώνας – ρήξη – ανατροπή. Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ