ΕΣΥΝ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ανακοίνωση με αφορμή την εκδήλωση υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Στις 9 Μάη διοργανώνεται στη χώρα μας κινητοποίηση διεκδίκησης της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης. Είναι μια κίνηση που έρχεται ως κορύφωση των «ναρκω-φεστιβάλ» όλης της προηγούμενης δεκαετίας όπου συνδιοργανωτές ή υποστηρικτές ήταν και πολιτικές νεολαίες (νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, νέοι ΔΗΜΑΡ, νεολαία ΠΑΣΟΚ)

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών(Ε.ΣΥ.Ν) με χρέος απέναντι στη νέα γενιά οργανώνει κίνημα καταδίκης σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/4 καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις πλην της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» ,της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» αλλά και μεμονωμένου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας παράταξης το ψήφισμα ενάντια στη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Να τονίσουμε ότι ο δήμαρχος Λαρισαίων δεν μπήκε καν στον κόπο να τοποθετηθεί για ένα πρόβλημα που σε συνθήκες κρίσης οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες δείχνουν επιδείνωση κάτι που φαίνεται έντονα και στην περιοχή.

Το επιχείρημα δια στόματος δημοτικού συμβούλου της Συμπαράταξης Λαρισαίων για την υποστήριξη του διαχωρισμού των ουσιών σε σκληρές και μαλακές είναι η απουσία ιατρικών ερευνών που να αποδεικνύουν ότι η χρήση της κάνναβης οδηγεί στη χρήση σκληρότερων ναρκωτικών ουσιών. Οι επικίνδυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των ναρκωτικών είναι γνωστές εδώ και χρόνια μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και  τη συμμετοχή συνιστωσών του στα ναρκω-φεστιβαλ. Σύμφωνα μ’αυτές ο χρήστης ναρκωτικών είναι «άρρωστος», ο διαχωρισμός σε σκληρά- μαλακά επιβεβλημένος, η κάνναβη  αθώα και ακίνδυνη ενώ  ταυτόχρονα προωθούν την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική «όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι με την καταστολή του χρήστη».

Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους που καλλιεργούν στη συνείδηση της νεολαίας οι υποστηρικτές του συστήματος, οι διαχειριστές του προβλήματος. Να καταδείξουμε στη νεολαία ποιος τη θέλει να μην σηκώνει κεφάλι. Ποιος τη θέλει να ζει μέσα σε «ψεύτικους παραδείσους». Αλήθεια ποιους υπηρετεί η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας;

Στη χρήση και την εξάρτηση κύριο λόγο δεν παίζει η φαρμακολογική και χημική πλευρά των ναρκωτικών αλλά η κοινωνική και ψυχολογική διάσταση του φαινομένου. Το ζήτημα των ναρκωτικών δεν είναι ούτε βιολογικό ούτε φαρμακολογικό. Οι ουσίες μπορεί να δρουν με διαφορετικό τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό όμως τα αίτια που οδηγούν στη χρήση είναι κοινά για όλες τις ουσίες. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό, αποτέλεσμα των κάθε είδους κοινωνικών αντιθέσεων. Η προσέγγιση του φαινομένου λοιπόν από τον συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο ιατρικά  είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική. Άλλωστε η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ του 2014 για τον έλεγχο των ναρκωτικών επιβεβαιώνει περίτρανα μια από τις βασικότερες θέσεις του ΕΣΥΝ: ότι η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο με αιτίες κοινωνικοοικονομικές, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αναζητηθεί διέξοδος. Ο ΟΗΕ εντοπίζει ως παράγοντες που έχουν υψηλή συνάφεια με τη ροπή προς τη χρήση ναρκωτικών ουσιών τη φτώχεια, την ανεργία,  την αναγκαστική μετανάστευση, τις οικονομικές ανισότητες, την έλλειψη πρόσβασης στη μόρφωση και την αθλητική- πολιτιστική δραστηριότητα.

Η φιλολογία περί νομιμοποίησης εντάσσεται τη λογική του συστήματος να αδρανοποιήσει τα νεανικά στρώματα για τα αδιέξοδα της κοινωνίας που βιώνουν.

Λέμε όχι στην απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά στην απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας. Διεκδικούμε:

  • Πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν για όλους
  • Τη δημιουργία «στεγνών « θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων πρόληψης σε όλη τη χώρα
  • Προγράμματα πρόληψης σε σχολεία, σχολές, στρατό, σε χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ