ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑ …ΞΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟ

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι αλλοδαποί αυτοκινητιστές θα πρέπει να πληρώνουν διόδια για να χρησιμοποιούν το φημισμένο δίκτυο Autobahn της χώρας, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών και απειλές για νομική δράση.

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων με γερμανικές και ξένες πινακίδες θα πληρώνουν διόδια στις εθνικές οδούς και τους δρόμους της χώρας, ξεκινώντας από το 2016, αλλά οι Γερμανοί πολίτες θα έχουν επιστροφή των χρημάτων τους μέσω της μείωσης του φόρου που πληρώνουν για τα αυτοκίνητά τους.

Οι υποστηρικτές του νόμου, δήλωσαν ότι το κράτος θα έχει ετήσια έσοδα € 500 εκατομμύρια, που θα επενδύονται στους γερμανικούς δρόμους και τις γέφυρες.

Το σήμα των διοδίων θα κοστίζει έως και € 130 το χρόνο, ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος του κινητήρα του αυτοκινήτου και των εκπομπών, ενώ οι οδηγοί των αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες θα μπορούν να αγοράσουν σήματα διάρκειας  10 ημερών ή δύο μηνών.

Το μέτρο αυτό ξεκίνησε από το βαυαρικό αδελφό κόμμα των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Angela Merkel.

Η ιδέα αρέσει στους Γερμανούς που είναι εξοργισμένοι επειδή πληρώνουν διόδια όταν επισκέπτονται την κοντινή Αυστρία, την Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι ξένοι οδηγοί που διασχίζουν τη Γερμανία δεν πληρώνουν τίποτα.

Ωστόσο, άλλες χώρες προειδοποίησαν οτι το μέτρο ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες της μη-διάκρισης της ΕΕ.

Η Αυστρία εξακολουθεί να θεωρεί τη γερμανική κίνηση αντίθετη προς το δίκαιο της ΕΕ και έχει ζητήσει νομική συμβουλή για το θέμα αυτό.

Η Ολλανδία ανέφερε ότι η Γερμανία είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός των πολιτών της, και θα συνεργαστεί με άλλες χώρες που έχουν πληγεί, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να σταματήσει την έναρξη των διοδίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ