“ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ” ΤΟΥ Γ. ΒΕΛΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα “Β. Φαρμάκης” του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας, σε μία εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ελασσονίτη συγγραφέα και ερευνητή Γρηγόρη Βέλκου “Το άδοξο τέλος της οικογένειας του Γεωργάκη Ολυμπίου”.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Βίτκου και Βασίλης Ζαρζώνης.Θα συνοψίσει εκ μέρους του εκδότη Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος», ο πανεπιστημιακός ΑΠΘ Γιώργος Συνεφάκης, τέως πρόεδρός του.

Στα 14 κεφάλαια του βιβλίου, ο Βέλκος περιγράφει με εντυπωσιακά λεπτομερή τρόπο τις τελευταίες ημέρες του Ήρωα και την μετέπειτα Οδύσσεια της οικογένειάς του, της συζύγου Στάνας και των τριών παιδιών του, Αλέξανδρου, Μιλάνου και Ευφροσύνης, τους εμπαιγμούς και εξευτελισμούς που υπέστη η οικογένεια από την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους, έως τον άδοξο και τραγικό θάνατό τους.

Το βιβλίο είναι δομημένο σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη αφορά κυρίως στην τελευταία περίοδο της ζωής του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου. Αναφέρεται λεπτομερώς η πορεία του Ήρωα, η στρατιωτική του καριέρα, η καταξίωσή του ως πολέμαρχου, η αναγνώριση των ικανοτήτων του από την Ρωσία, ο γάμος του με την Στάνα, η γέννηση των παιδιών του και ο ηρωικός του θάνατος.

Η δεύτερη ενότητααναφέρεται στις ταλαιπωρίες που υπέστη η οικογένεια, κατά την μετακίνησή της και την διαμονή της στην Ελλάδα. Περιγράφονται λεπτομερώς η απίστευτη οδύσσεια της οικογένειας, που ξεκινάει από το σπίτι τους στο Κίμπουλουκ για να καταλήξουν στην Αθήνα το 1842.

Στην τρίτη ενότητα, περιγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο η τραγική κατάληξη όλων των μελών της οικογένειας και διαφαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκρισία, η αγνωμοσύνη και η αχαριστίατου κράτους.

Ο Γρηγόρης Βέλκος, κατάφερε να μεταφέρει με την γραφή του, την αποπνικτική πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα της εποχής του 19ου αιώνα του νεόκοπο ελληνικού κράτους, την  πολιτική νοσηρότητα της εποχής και τις μικροπολιτικές ωφελιμιστικές σκοπιμότητες.Περιγράφει τη σύγκρουση μεταξύ των ακραιφνών αυτοχθόνων, των Πελοποννησίων και Στερεοελλαδιτών και των λεγομένων ετεροχθόνων Θεσσαλών, Μακεδόνων, Ηπειρωτών και Νησιωτών, των μετακινηθέντων εντός των εθνικών συνόρων από τα ακόμη μη απελευθερωμένα εδάφη.

Όλα αυτά, αποτυπώνονται γλαφυρά από την γραφίδα του Βέλκου. Ο αναγνώστης μαθαίνει πολλά πράγματα από αυτό και νοιώθει ακόμη περισσότερα. Κυρίως για την διαχρονικότητα της ελληνικής συγκρουσιακής λογικής των πραγμάτων, μεταξύ της ιδιοτελούς μικροπολιτικής σκέψης και των εθνικών οραμάτων, μεταξύ των κοτσαμπάσηδων και του λαού.

Στο βιβλίο είναι ενσωματωμένες πολύ εύστοχα και κάποιες χαρακτηριστικές ιστορικές εικόνες της εποχής του 1821, καθώς και φωτογραφίες των περιοχών που διαδραματίστηκαν τα τότε συγκλονιστικά γεγονότα. Επίσης στο τελευταίο σκέλος του, υπάρχει μία σειρά από ντοκουμέντα της εποχής, βασιλικά διατάγματα, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα κείμενα, τιμαλφή, ως παρακαταθήκη της μεγάλης ιστορικής έρευνας του συγγραφέα. Ο Βέλκος χρησιμοποίησε και μελέτησε διεξοδικά, εκτός των βασιλικών διαταγμάτων και τον τότε τύπο της εποχής.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα. το βιβλίο να το διαβάσουν όλοι.Είναι ένα μέρος της ιστορίας μας και φωτίζει σκοτεινές πτυχές της.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com