ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΓΝΛ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του ΓΝ Λάρισας , εκδήλωση με θέμα Νοσοκομειακή Οδοντιατρική, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου που έχει σαν στόχο την καλύτερη  συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων του ιδρύματος.

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Διευθυντής του Οδοντιατρικού Τμήματος – Οδοντιατρικής Μονάδας ΑμεΑ του Νοσοκομείου κ.Μιχάλης Κατσουράκης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νέστωρας Αντωνίου και η Υποδιοικήτρια κ. Αγγέλα Βαγενά.

Στην ομιλία του ο κύριος Κατσουράκης αναφέρθηκε στο Κλινικό Αντικείμενο της Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής (που είναι κυρίως η αντιμετώπιση των ασθενών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό), στο Νομικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση της Δευτεροβάθμιας Οδοντιατρικής περίθαλψης και στην κατάσταση που υπάρχει στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ όσον αφορά την Οδοντιατρική περίθαλψη. Τονίστηκε η μοναδικότητα της Οδοντιατρικής Μονάδας ΑμεΑ στην 5η ΥΠΕ και η μοναδικότητα του Οδοντιατρικού Τμήματος του ΓΝΛ για την Λάρισα στην Δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Οδοντιατρική περίθαλψη. Επισημάνθηκαν επίσης η υποστελέχωση του τμήματος (χρειάζεται οπωσδήποτε ένας ακόμα οδοντίατρος ) , τα προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος δεν συντηρείται τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να υπολειτουργούν παρά την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών λόγω της οικονομικής κρίσης(η λίστα αναμονής για το χειρουργείο και το εξωτερικό ιατρείο είναι 4 μήνες).

Όλη αυτή η κατάσταση ανάγκασε τους Οδοντίατρους του ΓΝΛ να απευθυνθούν στο Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ για να ζητήσουν ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού . Το ΙΣΝ ενέκρινε το αίτημα και θα χρηματοδοτήσει την αγορά εξοπλισμού αξίας 75000 ευρώ . Η δωρεά έγινε αποδεκτή τελικά από το απερχόμενο ΔΣ των Νοσοκομείων της Λάρισας παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της παραίτησης των Διοικητών.

Τονίστηκαν επίσης η ανάγκη της χρηματοδότησης της Οδοντιατρικής περίθαλψης με το 5% του συνόλου της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη από το ΠΕΔΥ γιατί αυτό είναι δικαίωμα των ασφαλισμένων που πληρώνουν και για οδοντιατρική περίθαλψη καθώς και η ανάγκη της στελέχωσης των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ με Οδοντιάτρους οι οποίοι είναι πολλοί λίγοι και άνισα κατανεμημένοι.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη της θεσμοθέτησης κανόνων και πλαισίου λειτουργίας τόσο των Οδοντιατρικών Τμημάτων των Νοσοκομείων σύμφωνα με το κλινικό αντικείμενο της Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής αλλά και της δημόσιας πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης με κατεύθυνση την πρόληψη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ