ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η παρουσίαση της πρότασης ανάδειξης και ανάπλασης της κοιλάδας των Τεμπών  σε πανελλήνιο συνέδριο που διοργάνωσε  η Α-energy για τις υποδομές, ως μια πρωτοβουλία επανεκκίνησης της ανάπτυξης και της οικονομίας .

Την παρουσίαση έκανε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος που μίλησε για μια ολοκληρωμένη πρόταση που σκοπό έχει να καταδείξει την αναγκαιότητα προβολής και αξιοποίησης της κοιλάδας των Τεμπών έτσι ώστε με τια απαραίτητες παρεμβάσεις που προτείνονται να ανακοπεί η απαξίωση της και να αναδειχθεί και να αποτελέσει τόπο επίσκεψης και δραστηριοτήτων όπως άλλωστε επιβάλλεται για ένα τόπο αντάξιο της σπουδαιότητας του. Ετσι σύμφωνα με την πρόταση η Κοιλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο πολυσυλλεκτικό Πάρκο με προσανατολισμό τη φυσιολατρία τον αθλητισμό τη μυθολογία αρχαιολογία ,ιστορία και το θρησκευτικό χαρακτήρα λόγω του προσκυνήματος της Αγ. Παρασκευής .

FullSizeRender(3)Όπως ανέφερε ο κ. Κολλάτος με την διάνοιξη των σηράγγων και την παράκαμψη των Τεμπών από το 2016 είναι προφανές ότι η φυσιογνωμία της Κοιλάδας παίρνει άλλο χαρακτήρα, όμως η δημοτική αρχή λειτούργησε στοχευμένα και διεκδίκησε την δημιουργία ενδιάμεσου προαστικού σταθμού στην Ιτέα και την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο Πυργετό.

Ηδη εχει δρομολογηθεί η δημιουργία του προαστιακού και βρίσκονται  προς ολοκλήρωση οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ,υπάρχουν θετικές εξελίξεις κάτι που επιβεβαιώθηκε στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον Γ.Γ Υποδομών κ.Δεδέ.

Προβλεπόμενες δράσεις -δραστηριότητες .

Η πρόταση αποσκοπεί στο να αναδείξει τον πλούτο και την αξία της κοιλάδας και να καταστήσει από τόπο διέλευσης σε τόπο .

Η προταση οργανώνει την περιήγηση στην Κοιλάδα και θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες οπως :

FullSizeRender(2)Πεζοπορία, βόλτα με την δρεζινα ,βολτα με ποδηλατο ,αναψυχή στις πηγες Αφροδίτης και Δάφνης ,αρχαιολογικούς περιπάτους ,ιστορικούς περιπάτους ,αναρρίχηση ,εκπαιδευτικές επισκέψεις ,πολιτιστικές εκδηλώσεις ,αθλητισμό ,θρησκευτικό τουρισμό.

Το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα εχει μια αρχή εναν ενδιάμεσο κόμβο και ενα τέλος . Η αρχή προβλέπεται απο τον σταθμό της Ιτέας οπου σημερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του συλλόγου Δρυάς ο ενδιάμεσος κόμβος στην Αγ.Παρασκευή εκει η περιοχη αναμορφώνεται και οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος . Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία θα ληφθεί για την κίνηση των ατόμων με αναπηρία .

«Για εμας η αναγκαιότητα ανάδειξης της κοιλάδας ειναι ενα όχημα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής .

Η λειτουργια και η εκμετάλλευση του πάρκου της κοιλάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός δυκτιου σύνδεσης της σε αλλες κοντινές ενδιαφέρουσες τοποθεσίες .Οι τοποθεσίες αυτες μπορει να ειναι τα οινοποιεία της περιοχης Ραψάνης ,ενα δυκτιο πολιτιστικών δομών που περιλαμβάνει ιστορικά και λαογραφικά μουσεία ,Δημοτικες βιβλιοθήκες ,ο οικισμός των Αμπελακίων το ανοιχτό θεατράκι των Τεμπών ο Σ.Σ Ραψανης στο Παπαπούλι οπου βρίσκονται τα παλια ελληνικά σύνορα με το Τελωνείο καθώς και οι παραλίες της Αιγάνης .

FullSizeRender κατεξοχήν υπεύθυνος και αρμόδιος φορέας για την διαχείρηση του Πάρκου θα μπορούσε να ειναι ο φορεας Διαχειρησης υπό τη διεύθυνση του Δ.Τεμπών και οι οφελουμενοι απο τη  λειτουργια του πάρκου ειναι οι δημότες ,καθώς ειναι προβλέψιμο οτι επισκέπτες εκτος των μεμονωμένων θα ειναι γκρουπ οπως ( σχολεία ,σύλλογοι, ορειβάτες ,αναρριχητές και ΚΑΠΗ,κλπ )», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ