ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ ΚΑΙ Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ

Να αποζημιωθούν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τυρνάβου από τον ΕΛΓΑ για το ζημιογόνο αίτιο της καρπόπτωσης που έπληξε δενδροκαλλιέργειες ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Στουπή, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης, καλώντας τον να εντάξει το συγκεκριμένο αίτιο στον κανονισμό του οργανισμού.

Οι κ.κ. Σαρχώσης και Κόκκαλης παρέδωσαν στον κ. Στουπή, υπόμνημα του δήμου και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών της περιοχής στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

“Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ Λάρισας παρατηρήθηκαν προβλήματα καρπόπτωσης στις παρακάτω καλλιέργειες :

  1. ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Να δοθεί άμεσα παράταση υποβολής δηλώσεων ζημιάς στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπως σας έχει ήδη επισημανθεί με έγγραφό μας από τις 29/4/2015.
  2. ΑΜΠΕΛΙ: Σας γνωστοποιούμε ότι προβλέπεται μειωμένη παραγωγή στην εν λόγω καλλιέργεια.
  3. ΑΧΛΑΔΙ: Παρατηρείται έντονη καρπόπτωση στην καλλιέργεια του αχλαδιού και σύμφωνα με την γνωμάτευση του καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεωργίου Νάνου, οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά την περίοδο πριν – κατά και μετά την άνθιση.

Γι’ αυτό λοιπόν, παρακαλούμε να δοθεί λύση στο παραπάνω πρόβλημα εντάσσοντας την συγκεκριμένη ζημιά στη διαδικασία ΕΛΓΑ”.

Στο αίτημα της αποζημίωσης ο ΕΛΓΑ γνωστοποίησε πως «η έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται στα δέντρα (κι άλλων περιοχών, πλην του Τυρνάβου) οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του  ΕΛ.Γ.Α, οπότε οι όποιες προσπάθειες για αποζημίωση των παραγωγών θα επικεντρωθεί μέσω των ΠΣΕΑ. Παρόλα αυτά ζητήθηκε από τους αγρότες του Τυρνάβου και τους γεωπόνους να συνεχίσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης των σχετικών δικαιολογητικών και κυρίως επιστημονικών εισηγήσεων που θα αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του έτους 2014, οι σημαντικότερες των οποίων σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προήλθαν από εαρινές και θερινές χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων, σιτηρών, σανοδοτικών φυτών, βαμβακιού, κ.λ.π κυρίως στις Π.Ε Λάρισας και Μαγνησίας.

Επίσης, με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Λάρισας επανέλαβε το αρχικό αίτημα του να εξετασθεί η αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε από τη στιγμή που όλοι οι ζημιωθέντες παραγωγοί πληρώνουν κανονικά την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, η πολιτεία οφείλει να καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους.

Στη σημερινή συνάντηση ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος Αλ. Χατζηκρανιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδ. Ντάμτσιος και πρόεδροι συνεταιρισμών του δήμου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ