Η. ΔΙΩΤΗ: Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Χρήστου Κέλλα για το αγροτικό αφορολόγητο, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Αίφνης, ο μέχρι και πριν 4 μήνες κυβερνητικός βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ανακάλυψε τον αγροτικό κόσμο και τα δικαιώματά του, τα οποία καταπατήθηκαν, μαζί με το ισχνό του εισόδημα, από τις πολιτικές που σχεδίασε μεθοδικά και υλοποίησε το κόμμα του τα τελευταία χρόνια, η αγριότητα των οποίων έφτασε στο ζενίθ την τελευταία πενταετία.

Ο συνάδελφος τεχνηέντως αποκρύπτει ότι ο Νόμος 4172/2013, ο οποίος συμπλήρωνε και ενίσχυε ήδη ψηφισθέντες μνημονιακούς νόμους που αφορούν στην φορολογία εισοδήματος, προέβλεπε την φορολογία αγροτικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων από το πρώτο κιόλας ευρώ. Παρερμηνείες σε αυτό δεν χώρεσαν και δεν χωρούν.

Με την τροπολογία της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία και ψηφίστηκε –χωρίς καν πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης- οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%,  παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο  ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες. Τέλος, η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%. Αυτή και μόνο είναι η αλήθεια, τα υπόλοιπα αποτελούν επικοινωνιακό αντικυβερνητικό ντόρο.

Οι Λαρισαίοι δεν ξεχνούν ότι ο κ. Κέλλας, ως κυβερνητικός βουλευτής, πρώτα ψήφιζε μνημονιακούς νόμους και, εκ των υστέρων, από κοινού με συναδέλφους τους, κατέθεταν ερωτήσεις ζητώντας την άρση αδικιών που προκλήθηκαν από διατάξεις που οι ίδιοι (!) είχαν ψηφίσει εβδομάδες νωρίτερα! Δυστυχώς για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας και ο αγροτικός κόσμος δεν αποτελούν κοινωνία χρυσόψαρων».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com