Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ

Η  Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Κόμματος με θέμα την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε επικαιροποιημένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τίτλο: «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της επιτροπής τόνισαν ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ: Επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, καταργεί τις ενώσεις προσώπων, διασφαλίζει την καθολική ισχύ των συμβάσεων και θωρακίζει τις κλαδικές από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης από την εργοδοσία, επαναφέρει τη μετενέργεια, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όπως και το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, επαναφέρει τη 13η και τη 14η σύνταξη, τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο, καταργεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων.

“Η αναγκαιότητα να στηριχθεί από το λαό η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του προσχεδίου νόμου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όπως αποδεικνύεται, η μεταρρύθμιση που λέει ότι προωθεί η κυβέρνηση, δεν αντιστρέφει την πορεία συρρίκνωσης του εργατικού εισοδήματος και υπονόμευσης των κλαδικών μισθών, με δεδομένη την τάση που υπάρχει, αυτοί να κατρακυλήσουν στα όρια του κατώτερου μισθού.

Πολύ περισσότερο που στην αγορά εργασίας έχει ήδη διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ, όταν το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 17% του συνόλου των μισθωτών. Στο 45% συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εργαζόμενοι με μορφές ελαστικής εργασίας, που συνεχώς πληθαίνουν.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου παραμένει βέβαια άγνωστη, με δεδομένο ότι τα παζάρια με τους δανειστές και την εργοδοσία βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστική η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ που από την πλήρη γκάμα των ζητημάτων που συζητούν επέλεξαν να αναφερθούν στο εργασιακά και το ασφαλιστικό. Είναι επίσης ενδεικτική και η χτεσινή εξέλιξη με την τοποθέτηση των εκπροσώπων των εργοδοτών στην ΟΚΕ όπου θεωρώντας γενικά θετικό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απορρίπτουν την επαναφορά9ακόμη και κλιμακωτά που προτείνει η κυβέρνηση) του κατώτατου μισθού. Τι ζητούν δηλαδή να ανοίξει πλήρως το πεδίο και η διαπραγμάτευση να ξεκινά από το άθλιο καθεστώς των 586 ευρώ, ουσιαστικά για όλους ακόμη και για αυτούς που είχαν έως τώρα κατοχυρωμένα δικαιώματα και οι μισθοί τους ήταν πάνω από 751 (ωριμάνσεις,επιδόματα πολυετίας κλπ)”, σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισαν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν έρθει δεν είναι προσωρινά. Εντάσσονται σε κεντρικό σχεδιασμό που στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού, σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η μείωση του κατώτερου μισθού έσπρωξε προς τα κάτω, μια σειρά κλαδικούς μισθούς.

“Η σταθερή επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι να συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να κυριαρχήσουν παντού και να μονιμοποιηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μισοανεργία, ο μισθός και οι συντάξεις να φτάσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Για αυτό το λόγο αξιοποιούνται από την κυβέρνηση παλιές δοκιμασμένες συνταγές καθυπόταξης των εργαζόμενων, όπως πχ ο «κοινωνικός διάλογος» με στόχο να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, να δοθεί παραπέρα πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και παράλληλα ο αναγκαίος χρόνος στη μεγαλοεργοδοσία ώστε να οργανώσει με νέα δεδομένα την επίθεση της σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Κριτήριο για εμάς είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα όρια της πείνας, ο «ρεαλισμός» των ορίων αντοχής της οικονομίας που επανέρχεται ως ιδεολόγημα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσαρμόζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την κατάργηση βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθιστά επιτακτικά αναγκαία την ένταση της λαϊκής πάλης για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό.

Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις.

Παράλληλα πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, να επανέλθουν στα κατώτερα επίπεδα του 2009. Με αυτό το όριο ως βάση, να καταργηθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις και να υπάρξουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει κτήμα του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης νόμων και διατάξεων που προκάλεσαν ισχυρά πλήγματα στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, το ΚΚΕ υποστηρίζει πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης που έχι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για όλα τα παραπάνω”, υπογράμμισαν.

Τέλος κάλεσαν τους εργαζόμενους της περιοχής μας μέσα την συμμετοχή τους στα σωματεία τους να συζητήσουν, να αναδείξουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία του κόμματος. Να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την διεκδίκηση της αποκατάστασης των απωλειών, την κατάργηση του συνόλου του αντεργατικού-αντιλαϊκού πλαισίου. Να πάρει μαζικά μέρος στα συλλαλητήριο που οργανώνεται κι εδώ στην πόλη μας από το ΕΚΝΛ στις 10 του Ιούνη στην Κεντρική Πλατεία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ