Έχοντας την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη στις άμεσες προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ) 2014-2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τον συγκεκριμένο τομέα, η οποία για την Θεσσαλία θα αφορά τουλάχιστον 88 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.
Στο πλαίσιο των ενεργειών που απαιτούνται, παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και άλλων αυτοδιοικητικών, η πρώτη φάση της «Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Αντικείμενο της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των ευπαθών ομάδων – στόχου της Θεσσαλίας και των αναγκών τους (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα άτομα, κ.α.) οι οποίες αποτελούν τους κύριους δυνητικούς «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων του συγκεκριμένου Θεματικού Στόχου, η αποτύπωση των υφισταμένων τοπικών κοινωνικών φορέων και πολιτικών, η καταγραφή των κεντρικών φορέων που δρουν ή ασκούν σχετική εποπτεία σε περιφερειακό επίπεδο και η τεκμηριωμένη διατύπωση προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ, άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της νέας Προγραμματικής Περιόδου αλλά και ενδεχομένως από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης.
Επίσης, αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο εντοπισμός πιθανών θυλάκων με χωρική ή κοινωνική διάσταση, στους οποίους αφενός προσδιορίζονται φαινόμενα έξαρσης αρνητικών κοινωνικών φαινομένων και φτώχειας και αφετέρου τεκμηριώνεται αντικειμενικά ότι μπορούν να εφαρμοσθούν «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» για την αντιμετώπισής τους.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, στην αξιολόγηση και κατάταξη των φαινομένων έξαρσης κοινωνικού διαχωρισμού και φτώχειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανά Δήμο, τρεις δήμοι (Λαρισαίων, Σοφάδων και Καρδίτσας) κατατάσσονται στην πολύ υψηλή κλίμακα και τέσσερις (Βόλου, Ελασσόνας, Φαρκαδόνας και Τυρνάβου) στην υψηλή.
Ανησυχία επίσης εμπνέουν και τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση χιλιάδων Θεσσαλών, καθώς εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν επισήμως στην εφορία 77.608 Θεσσαλοί. Συγκεκριμένα 13.088 κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, 30.059 της Λάρισας, 20.632 της Μαγνησίας και 13.829 των Τρικάλων.
Στην ίδια έρευνα το 47% των ερωτηθέντων για τις ανάγκες – αγαθά που μπορούν να καλύψουν, δήλωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης, το 49% δεν διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, το 40% δεν έχει πλυντήριο ρούχων και το 32% δεν είναι κάτοχος γραμμής τηλεφώνου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των ωφελουμένων για το πώς κρίνουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από την κατάσταση φτώχειας. Σε ποσοστό 45% θεωρούν ότι θα το πετύχουν μέσα από την εύρεση εργασίας, σε ποσοστό 31% με την παροχή βοήθειας από το κράτος και σε ποσοστό 24% με την παροχή βοήθειας και στήριξης από τις τοπικές Κοινωνικές Δομές.
ΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Η καταγραφή των θυλάκων φτώχειας ανά περιφερειακή ενότητα, εστιάζει στην Καρδίτσα στον οικισμό των ΡΟΜΑ στην περιοχή «Μαυρίκα», στο δήμο Καρδίτσας και στον οικισμό των ΡΟΜΑ στο δήμο Σοφάδων. Στη Λάρισα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης (ΡΟΜΑ), στις παλιές εργατικές κατοικίες της οδού Αιόλου (Μεταναστών), στις λαϊκές και εργατικές πολυκατοικίες Νεάπολης (Μεταναστών), στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, στις εργατικές κατοικίες Αγίου Θωμά και στους οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Τύρναβο και Φάρσαλα.
Στη Μαγνησία στη συνοικία Αλιβερίου / Νεάπολης (ΡΟΜΑ) και στην περιοχή του Ξηροκάμπου. Τέλος, στα Τρίκαλα στους Οικισμούς των ΡΟΜΑ σε Κηπάκι και Πύργο, στα σεισμόπληκτα και στον συνοικισμό παλιννοστούντων στο Λόφο Ακαμάτη – πρώην στρατόπεδο (Παλιννοστούντων ομογενών).
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ), η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα απορροφήσει 83 εκ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής ένταξης και κατά της φτώχειας, εκ των οποίων τα 65εκ. προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα 18 εκ. αφορούν υποδομές. Υποστηρικτικά θα διατεθούν ακόμη 5 εκ. ευρώ από τον Θεματικό Στόχο 8, ενώ αναμένονται πρόσθετοι πόροι από τα τομεακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020 ή και εθνικά προγράμματα.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της μελέτης, η οποία εν συνεχεία θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση σε επίπεδο Θεσσαλίας. Με την οριστικοποίησή της που θα επέλθει περιλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, το κείμενο της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποσταλεί στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο διαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής.
Εν τέλει, θα τεθεί προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο – κατά τον υπάρχον προγραμματισμό – εντός του Ιουνίου, για να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του προγράμματος.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «σε συνεργασία με τους δήμους και τις προνοιακές δομές, προσπαθούμε να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση στη Θεσσαλία, για να έχουμε ένα αξιόπιστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο βασισμένο στη χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (ΣΕΣ) για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, δεδομένου ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.
Σήμερα που η κοινωνία έχει υποστεί «ζημιά» και το περιβάλλον είναι αρνητικό, προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη».