Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, ο οποίος εκοιμήθη πριν έναν ακριβώς χρόνο, τίμησε σήμερα η Ελασσόνα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου σκιαγράφησε την προσωπικότητα του μακαριστού Μητρπολίτη και αναφέρθηκε στο θεάρεστο έργο όπου άφησε ως παρακαταθήκη σε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο.

Ο κ. Ευαγγέλου, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη ενός άξιου ιεράρχη που με ζήλο, θυσιαστική αγάπη και βαθιά πίστη διέγραψε μια φωτεινή πορεία και ως κληρικός  σήκωσε το σταυρό του χρέους και εποίμανε θεοφιλώς τη μητροπολιτική μας περιφέρεια, αφήνοντας ένα πλουσιότατο έργο. Η είδηση του θανάτου του το μεσημέρι της 16ης Μαΐου 2014 σκόρπισε θλίψη, οδύνη και πόνο σε όλους μας. Γιατί ήταν νέος και πολύ αγαπητός. Ήταν ο πνευματικός μας πατέρας.

Ήταν αυτός που από την επομένη της εγκαταστάσεώς του στο επισκοπείο, έβαλε πρόγραμμα και με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, εργάστηκε με το επιτελείο του για να υλοποιήσει όσα οραματιζόταν για το ποίμνιο και τη μητρόπολή του σύμφωνα με τον ενθρονηστήριο λόγο του, πάντα με τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και την αρμονική συνεργασία με τη Δημοτική αρχή , τους τοπικούς φορείς και άλλες υπηρεσίες.

Ενθρονισμένος επί 19 έτη κατεξοχήν στις καρδιές των πνευματικών του τέκνων, εποίμανε  τον ευσεβή λαό του Θεού με πηγαία πατρική αγάπη, με σοφία και σύνεση και δεν τον διέψευσε.

Ως φιλομόναχος αρχιερέας ανακαίνισε και επάνδρωσε τις μονές της επαρχίας, ώστε αυτές να αποτελούν πνευματικούς φάρους και καταφυγή για όλους μας, στην υλιστική εποχή που ζούμε.

Ως πνευματικός πατέρας φρόντισε να έχει σε όλους τους ενοριακούς ναούς άξιους ιερείς, που να εμπνέουν και να αγιάζουν τους πιστούς με τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Και ήταν ο ίδιος πάντα ακούραστος και υπόδειγμα καθόλα. Ανελλιπώς περιερχόταν με ιεραποστολικό ζήλο την επαρχία, λειτουργώντας, κηρύττοντας τον Ευαγγελικό λόγο, ευλογώντας και στηρίζοντας το λαό.

Ποιος δε θυμάται τον αείμνηστο Βασίλειο να λειτουργεί συχνά ως απλός παπάς, κυρίως στα μοναστήρια, ή όπου αλλού, για να εξυπηρετήσει λατρευτικές ανάγκες.

Άοκνες ήταν οι προσπάθειές  του για τη λειτουργία των φιλόπτωχων ταμείων, ώστε να ασκείται με διακριτικότητα η φιλανθρωπία με την υλική στήριξη αναξιοπαθούντων αδελφών μας.

Ιδιαίτερη ήταν επίσης η μέριμνά του:

  • Για τη νεολαία
  • Για τη λειτουργία των πνευματικών κέντρων με εποικοδομητικές ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ώστε να είναι αυτά πραγματικές πνευματικές κυψέλες.
  • Και βεβαίως για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όπως είναι γνωστό στις ιερές Μονές της περιοχής μαςδιεσώθησαν πλείστα όσα κειμήλια, χειρόγραφα, σπάνια έντυπα και άλλο υλικό (κώδικες κλπ.)

Εκείνο που χαρακτήριζε τη σχέση του με τους απλούς ανθρώπους της επαρχίας του ήταν η καταδεκτικότητα, η ευγένεια και η συγκαταβατικότητα.

Αγάπησε την Ελασσόνα και αγαπήθηκε.

Στάθηκε ως στοργικός πατέρας μαχητικά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, ενεργός συμπαραστάτης στα προβλήματα του τόπου. Μπροστάρης στους αγώνες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των Ελασσονιτών. Το ήθος του και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του προκαλούσαν το σεβασμό όλων.

Ως κληρικός τίμησε το ράσο του. Ηθικά ακέραιος, φιλακόλουθος και άνθρωπος της προσευχής, ζούσε τη λειτουργική ζωή έντονα.

 

Ως εκκλησιαστικός ηγέτης δίδασκε με το παράδειγμά του, την αποφασιστικότητα και την αρχοντιά του. Ήταν ζωντανό παράδειγμα για όλους μας.

Ήταν αξιοθαύμαστη η ιώβεια υπομονή, η ηρεμία, η αξιοπρέπεια και η λεβεντιά, με την οποία αντιμετώπισε την ασθένειά του τον τελευταίο χρόνο λέγοντας «Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκα».

Σήμερα η ψυχή του αναπαύεται μετά των αγίων, εκεί που τον έχει κατατάξει ο Θεός, αφού εφύλαξε την παρακαταθήκη που έλαβε με το χάρισμα της αρχιεροσύνης. Λειτουργεί πλέον στο ουράνιο θυσιαστήριο και εύχεται και για μας, για την Ελασσόνα που αγάπησε και διακόνησε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ